Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke válaszolt a Blikk kérdéseire.

Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a 200 ezres minimálbérről, miközben most 167,4 ezer forint a minimálbér. Mikor érhetjük el ezt a szintet?

– Akár már jövőre. Ez 14-15 százalékos emelést jelent, ami nem példa nélküli. 2017-ben ennél is nagyobb mértékű emelés történt, 25 százalék nőttek a minimálbérek. Közgazdaságilag is megvan az emelés fedezete.

Nem rokkannak bele a munkáltatók, főleg a kisvállalkozók?

– A munkáltatók persze hangosan sírnak, hogy ők ezt nem fogják bírni, de gondoljunk bele, hogy a visegrádi országok közül itt a legalacsonyabb a minimálbér vásárlóereje, ezzel az emeléssel érnénk utol a többieket. Ha a szlovák, a lengyel vagy a cseh vállalkozók elbírják, akkor a magyarok miért nem? Ehhez persze bizonyos állami támogatásokat, adócsökkentéseket kell adni, mert a munkát terhelő adók és járulékok még mindig Magyarországon az egyik legmagasabbak, de a kormány tervezi ezeknek a terheknek a csökkentését.

Mennyi embert érint a minimálbér-emelés?

– Minimálbéren 300 ezren vannak, a szakmunkás-bérminimumon, amit 240-250 ezer forintra kellene növelni, pedig 800 ezren. Ez a magyar munkavállalók mintegy negyede. A minimálbér-emelésnek a bérekre nézve is felhajtó ereje van, mert összetorlódnak a fizetések, és emiatt a többi dolgozóknak is emelni kell a keresetét.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!