Átlagosan mintegy 400 ezer forintnyi adót kaphatnának vissza a gyermeket nevelő családok, amennyiben a gazdasági növekedés meghaladja a GDP 5,5 százalékát, jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor az ajánlatot a járvány és a nyomában járó válság ellensúlyozásával indokolta, de ha megnézzük, mit tett a kormány a munkahelyek meg-, és a vállalkozások életben tartásáért, akkor inkább célzott szavazatmaximalizáló eszköznek tűnik. De tegyük fel, hogy a kormányfő komolyan beszélt, és valóban hiszi, hogy meglesz a feltételül szabott 5,5 százalékos növekedés. Ebben az esetben azonban nemcsak a gyerekes famíliák örülhetnek, de a nyugdíjasok is, hiszen az ő járandóságuk is hasasodik, ha felpörög a gazdaság.

A szabályok szerint  amennyiben az adott évi GDP meghaladja a 3,5 százalékot (illetve a büdzsét sem kell érdemben korrigálni) akkor a nyugdíjasoknak prémium jár.

A summa nagyságát két tényező határozza meg. Az egyik a 3,5 százalék feletti növekedési plusz, a másik a novemberben esedékes nyugdíj negyed.

(Van azért két korlát: az első tétel esetében legfeljebb 4 százalékot vesz figyelembe a képlet, a második esetében pedig maximum 20 ezer forintot). Szóval ezt a két tételt összeszorozzák, és a 148 ezer forintos átlagynyugdíjat alapul véve jóval több mint egymillió nyugdíjas számíthat 2x20000 forintra, azaz 40 ezres nyugdíjprémiumra. Ami az mfor.hu számításai szerint olykor 70 ezer forint is lehet.

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!