Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy amennyiben 2021-ben sikerül elérni az öt és fél százalékos GDP, vagyis nemzeti össztermék növekedést, akkor a gyereknevelő családok visszakapják az év során befizetett személyi jövedelemadójukat. A Mérce cikke.

Hogy ekkora növekedésre mennyi a valós esély az kérdéses, ugyanakkor a Magyar Narancs által megszólaltatott adószakértő szerint világos, hogy a kevés gyereket nevelő, magasabb jövedelmű családok járnak jól a lépéssel.

Ahogy a kormány számos támogatása, családtámogatási eszköze esetében, itt is egy adócsökkentésről van szó, ami annál inkább támogatja az érintettet, minél nagyobb az adóalapja. Vagyis kevés adóból keveset térítenek vissza, míg sok adóból értelemszerűen sokat.

Ami szintén fontos, hogy az egyes családokban nevelt gyerekek száma után már jelenleg is van adókedvezmény. Jelenleg egy gyerek után havonta tízezer, kettő után fejenként húszezer, három, vagy több gyerek mellett pedig gyerekenként 33 ezer forint adókedvezményt kapnak a családosok a személyi jövedelemadóból. Ezért a Magyar Narancs által megkérdezett adószakértő szerint a háromgyerekesek jelentős része nem tudja kihasználni a kedvezményt, mivel jelenleg sem fizet szja-t, és nem tudnak annyit keresni, hogy megérezzék a visszatérítést.

Ez azért is van, mert a visszatérítés mértéke az átlagkereset összegétől függ; vagyis a lap szerint évi 800 000 forint, ami tizenkét hónapra leosztva havi 66 ezer forintot jelent. Ami a háromgyerekesek jelenlegi adókedvezményével számolva egy háromgyerekes családban két gyerek után járó kedvezmény, már amennyiben adóznak – és keresnek – annyit a szülők, hogy legyen értelme ezzel az összeggel számolni.

A szakértő arra is felhívja a figyelmet ezzel kapcsolatban, hogy a minimálbér körül kereső szülők gyakorlatilag már két gyerek után sem fizetnek szja-t, így ők semmit, vagy alig fognak visszakapni. Ugyanakkor azok, akik sokat keresnek és egy-két gyereket nevelnek, jelentős összegeket kaphatnak vissza, akár több százezres, vagy milliós tételben.

Vagyis a kormány ezzel az adókedvezménnyel nem a leginkább rászorultakat kompenzálja, hanem azokat, akik viszonylag jól tudnak keresni a 2021-es évben is, emellett kevés gyereket nevelnek. A sokgyerekes, alacsony keresetű családok viszont semmit, vagy alig valamit fognak csak kapni a visszatérítésből.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!