Tizenegy év alatt minimum 153 százalékkal emelkedtek a legnagyobb nyugdíjak, melynek egyik oka, hogy 2013-ban a kormány eltörölte a nyugdíjjárulék-plafont – írja az Mfor.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tizenegy éve a saját jogú nyugdíj egy főre jutó havi összege 115,7 ezer forint volt, míg most 148 ezer forint. Az átlagnyugdíjak 27,9 százalékkal emelkedtek a vizsgált időszakban, ami meghaladja az ebben az időszakban mért inflációt, de ebben közrejátszik, hogy a menet közben nyugdíjba vonulók a többieknél magasabb induló járandóságban részesültek – írja a portál.

 Az Mfor cikke szerint a februári kifizetések, illetve az államkincstári tájékoztatás alapján 777 495 olyan nyugdíjas van Magyarországon, aki 100 ezer és 149 999 forint közötti összeget kap, és 1,211 millió ember pedig 150 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjban részesül.

A portál szerint ez is visszaigazolja, hogy a nyugdíjak mediánja (az az érték, aminél pont annyival kapnak többet, mint amennyien kevesebbet) alatta marad az átlagnyugdíjnak, és valahol 130-135 ezer forint körül lehet jelenleg.

A Magyar Államkincstár felhívta a lap figyelmét arra, hogy a legalacsonyabb nyugdíjak kategóriájába tartozók 66 százaléka külföldről is kap ellátást. A portál ennek alapján számolta ki, hogy összesen 13,3 ezer olyan magyar nyugdíjas van, aki kizárólag itthonról kap ellátást, és havi 50 ezer forintból él meg.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!