Négy hónap után kapott válaszokat az Mfor.hu a Magyar Államkincstártól a nyugdíjkifizetésekkel kapcsolatos kérdéseire, a kapott adatok alapján pedig több dolog is kirajzolódik.

A cikkben mindenekelőtt felelevenítik, hogy 2012 októberében 789 870 forint volt a legmagasabb havi nyugdíj, azonban manapság már nem érhető el ilyen konkrét adat, a statisztikákból pedig csak annyit lehet kihámozni, hogy pár idős magyar havonta kétmillió forintnál is többet kap az államtól.

A cikkben szerint 11 év alatt minimum 153 százalékkal emelkedtek a top nyugdíjak, melynek egyik oka, hogy 2013-ban az Orbán-kormány eltörölte a nyugdíjjárulék-plafont. A KSH táblái alapján 11 éve a saját jogú nyugdíj egy főre jutó havi összege 115,7 ezer forint volt, míg most 148 ezer forintnál járunk. Az átlagnyugdíjak tehát 27,9 százalékkal emelkedtek a vizsgált időszakban, ami meghaladja az ebben az időszakban mért inflációt, de ebben közrejátszik, hogy a menet közben nyugdíjba vonulók a többieknél magasabb induló járandóságban részesültek – írták.

A lap ezek után nézte meg, hogy most hogyan néz ki a nyugdíjak megoszlása. A februári kifizetések, illetve az államkincstári tájékoztatás alapján 777 495 olyan nyugdíjas van Magyarországon, aki 100 ezer és 149 999 forint közötti összeget kap. A lap szerint a 150 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjban részesülőket összesítő adatsor 1,211 millió embert tartalmaz. Az Mfor szerint ez is visszaigazolja, hogy a nyugdíjak mediánja (az az érték, aminél pont annyival kapnak többet, mint amennyien kevesebbet) alatta marad az átlagnyugdíjnak, és valahol 130-135 ezer forint körül lehet jelenleg.

Az Államkincstár felhívta a lap figyelmét arra, hogy a legalacsonyabb nyugdíjak kategóriájába tartozók 66 százaléka külföldről is kap ellátást. A portál ennek alapján számolta ki, hogy összesen 13,3 ezer olyan magyar nyugdíjas van, aki kizárólag itthonról kap ellátást, és havi 50 ezer forintból kénytelen megélni.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!