Elindult a Magyar Államkincstár (MÁK) új, multi-devizás számlavezető rendszere; június 1-től az államháztartásról szóló törvényben meghatározott önkormányzati és egyéb pénzforgalmi számlatulajdonosok teljes körű számlavezetése már az új rendszerben történik - közölte Bugár Csaba, a MÁK elnöke az MTI-vel pénteken. Például a nyugdíjak utalása is az új rendszer alá kerül.

A lépéssel több mint 2500 ügyfél 9100 számláját már az új rendszerben tartják nyilván. Az ügyfelek a fejlesztésnek köszönhetően a hazai banki elvárásoknak megfelelő versenyképes szolgáltatási szinten és kondíciókkal tudják pénzforgalmukat intézni - tette hozzá Bugár Csaba.

A 14,791 milliárd forintos projekt a Széchenyi 2020 program része, középpontjában a hatékony működés kialakítása, a mindenkori jogszabályoknak való teljes körű megfelelés, a változó jogszabályi környezetre való rugalmas és gyors reagálás, valamint a társadalmi elvárásoknak való megfelelés áll.

 

A rendszer egyik legnagyobb erénye az lesz, hogy a felhőbe költözik, azaz megfelelő azonosítás után minden érintett az interneten keresztül kapcsolódhat hozzá. Megteremtődik az utalások valós idejű ellenőrzési lehetősége is. Az új számlavezető rendszerrel a kincstár nagyságrendileg több pénzforgalmi számla vezetésére is képessé válik. A másik komoly fejlesztés a belső adatok nyilvántartásának összevonása. Jelenleg külön rendszer kezeli a szociális támogatásokat, a nyugdíjakat, az önkormányzati és a mezőgazdasági támogatásokat.

Lehetővé válik, hogy a Magyar Államkincstár ne csak a fogadói, hanem a küldő oldalon is csatlakozhasson az azonnali fizetési rendszerhez. Vagyis akár azonnal megérkezhetnek például a nyugdíjak, az utalás után.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!