A Fővárosi Önkormányzat például azt is vállalta, hogy ha a kormány ígéretei szerint 2021-ben csökken a szociális hozzájárulás mértéke, akkor az így felszabaduló pénzeket teljes mértékben a fizetések emelésére fogja fordítani – írja a Népszava.

A fővárosi bérszövetséget alkotó szakszervezetek képviselői, illetve a Fővárosi Önkormányzat nevében Karácsony Gergely főpolgármester aláírták a 2021-2024. évi időszakra vonatkozó fővárosi bérpolitikai megállapodást - közölte lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában a Főpolgármesteri Hivatal. Mint írták, ennek értelmében 2022 és 2024 között az egyes munkáltatók és a náluk működő szakszervezetek a minimálbérről szóló kormányrendelet kihirdetését követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyév február 15-ig megállapodnak az adott évre vonatkozó béremelés végrehajtásáról. Konszenzus volt a felek között abban, hogy a bérek reálértékét meg kell őrizni és az is kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzete nem nyújt lehetőséget egy idei béremelésre. 

A 2021-2024. évi bérmegállapodás értelmében, a 2021. évi elmaradó béremelés kompenzációja érdekében 2022-2024. között a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés százalékos mértékeinek számtani átlagával való emelésen felül további béremeléshez szükséges forrást biztosítanak.

A Fővárosi Önkormányzat azt is vállalta, hogy ha a kormány ígéretei szerint 2021-ben csökken a szociális hozzájárulás mértéke, akkor az így felszabaduló pénzeket teljes mértékben a fizetések emelésére fogja fordítani. Emellett az idei évben nem lesznek csoportos létszámleépítések, nem növelik a kiszervezések mértékét és 2022 végéig emelt kapacitásokkal fenntartják a Fővárosi Álláskereső Irodát. A megállapodásban az alábbi érdekképviseletek érintettek:

  • Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ)
  • a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ)
  • a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetség (BKSZSZ)
  • az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ)
  • Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000)
  • a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ)
  • a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezet (SZÁD)
  • Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ)

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!