Jelenleg bruttó 92 ezer forinttal kevesebb pénzért dolgozik egy átlagos munkavállaló, mint amennyi a KSH által megállapított hivatalos átlagbér (432 ezer forint). A parlamenti képviselők tiszteletdíját az átlagbérhez igazítják, így az kétszer is emelkedett a járvány kitörése óta. Így Orbán Viktor miniszterelnöké is, aki nagyjából havi bruttó 220 ezer forinttal keres többet havonta, mint a járvány kitörésekor - hangzott el az RTL Híradóban.

A parlamenti képviselők bérét az átlagkeresethez igazítják: ha nő a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megállapított átlagfizetés, akkor nő a képviselők bére is. A KSH két napja tette közzé, hogy 2021 márciusában bruttó 435 ezer forint volt az átlagfizetés Magyarországon. A legtöbben azonban ennél jóval kevesebbet keresnek. Egy átlagos munkavállaló helyzetét a medián bér jobban megmutatja: ez az a bér, aminél a dolgozók fele többet, fele pedig kevesebbet keres. Ez jelenleg 343 ezer forint - számolt be az RTL Híradó.

Mellár Tamás közgazdász, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint megtévesztő lehet az átlagbér, mert ennek kiszámításakor például nem veszik figyelembe az 5 főnél kisebb cégeknél dolgozók fizetését, de a járvány miatt részmunkaidőben foglalkoztatottak alacsonyabb jövedelmét sem. Magyarországon jelenleg az átlagbéreket felfelé húzza a kevés, de nagyon jól kereső munkavállalók fizetése.

Az átlagbér növekedése pedig az országgyűlési képviselők fizetését is magával húzza.

  • A képviselők alapilletménye 2010-ben 232 ezer forint volt, nem sokkal több, mint az akkori, 202 ezres átlagbér.
  • Azóta a magyarországi átlagbér nagyjából a duplájára, 435 ezer forintra nőtt, a képviselők alapfizetése viszont az ötszörösére, 1 millió 212 ezer forintra emelkedett,

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióbeszédében azt mondta, hogy ő is munkavállaló, bérből és fizetésből él, és "bennünket is megviselt ez a járvány". A kormányfői fizetése valóban nem emelkedett már tíz éve Orbánnak, az mintegy másfél millió forint, de a mellé járó képviselői tiszteletdíja nagyjából ötször annyi, mint tíz éve.

A képviselői alapilletmény kétszer nőtt a járvány kitörése óta, így Orbán Viktor is nagyjából bruttó 220 ezer forinttal keres többet havonta, mint a járvány kitörésekor - összesen bruttó 2 millió 717 ezer forintot.

 

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!