Az 1924/2015. (XII. 11.) kormányhatározattal a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 2,31 milliárd forinthoz, a Országvédelmi Alapból 79,3 millió forinthoz jutott a katasztrófavédelem. Ezzel rendezni tudják a november végére felhalmozott mintegy másfél milliárdos adósságukat – tudta meg a langlovagok.hu.

Az adósságállomány kialakulására a belügyminiszter Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére csupán annyi magyarázatot adott, hogy azt közvetlen és közvetett módon a feladatok mennyiségi és minőségi változása, valamint bővülése befolyásolta. A pótlólagos forrás szavatolja, hogy a szervezet határidőn túli fizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tegyen.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál érdeklődésére a Belügyminisztérium közölte: "A BM OKF a 2012-2013. évben a rendelkezésre álló átmeneti és bázis jellegű költségvetési források, a belső megtakarítások tervszerű, tudatos felhasználásával kezelni tudta az integrációból adódó minőségi feladatváltozás és a bázis jelleggel beépülő forrás elvonások negatív hatását, amelyet 2015. évben már önerőből nem tudott megoldani."

A Belügyminisztérium tehát elismerte azt a nyilvánvaló tényt, hogy a katasztrófavédelem 2014-2015-ös költségvetését alultervezték. Azt viszont rejtély, milyen minőségi változásra gondolnak.

A katasztrófavédelem a többletforráshoz december 17-én hozzájutott.

Forrás: langlovagok.hu