Sok esetben ma már többe kerül a szakember, mint az anyag, az árakban már a munkadíj a meghatározó – mondta az Indexnek adott interjúban Tarsoly József, a Wienerberger Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

A munkaerőhiány miatt is drágul a felújítás, az építkezés, mert ha kevés a szakember, emelkednek a bérek. Volt olyan év, amikor a bérnövekedés elérte a 100 százalékot, miközben az anyagárak is kúsznak felfelé. Tarsoly József szerint ez az oka annak, hogy egy-két év múlva biztosan többe kerül majd a felújítás, mint ma.

Az interjúban konkrét példát is említ: ha egy egyszerűbb nyeregtetőre az anyagár másfél millió forint, akkor a munkadíj nincs kétmillió forint alatt, vagyis a teljes munkát 3,5 millió forintból lehet kihozni, építőanyaggal együtt.

Mennyit kér egy kőműves főállásban?

Idén 600 ezer alatt már nem megy el dolgozni. Ez nettó összeg, havonta. Az építőipart mind a költségeivel, mind kapacitásában a szakemberek rendelkezésre állása határozza meg a leginkább. A szakember szerint a képzés nagyon meghatározó lehetne. Volt olyan év, amikor egyetlen ács végzett Pest megyében. Szerencsére van jobb hír is: épp a napokban egy várpalotai iskolában tizenhárom tetőfedő vizsgázott.

Egy gyártó ebben a helyzetben a képzés támogatásával tud segíteni. A cég például nyitott egy tetőfedő- és kivitelezőképző központot Békéscsabán, ahol tetőfedőket képeznek.

Mennyit keres egy mesterszakos diplomás pályakezdő?

A mesterszakot végzettek fizetési rangsorát az informatika vezeti (havonta nagyjából bruttó 650 ezer forinttal), ezt az államtudományi (körülbelül bruttó 530 ezer forint) és a műszaki terület (körülbelül bruttó 500 ezer forint) követi. Az orvos- és egészségtudomány területen több mint 400 ezer forintos bruttó átlagbérrel lehet kalkulálni, míg a legkisebb fizetést a pedagógusok viszik haza, a mesterdiplomájuk nagyjából bruttó 280 ezer forintot ér, de a sporttudományi képzéseken diplomázók is hasonló összeggel számolhatnak.

Forrás: haszon.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!