Nem csupán a kevésbé fejlett vagy fejlődő országokban, hátrányos helyzetű régiókban, de világszerte problémát jelent, hogy fiatal lányok és nők sok esetben nem tudják megengedni maguknak a menstruáció idején használható higiéniai termékek megvásárlását. Ez a rendkívül összetett probléma az egészségügytől a gazdaságig számos negatív következménnyel jár, egyéni és társadalmi szinten egyaránt. A jelenséget a szakirodalom menstruációs szegénységnek nevezi. A Mérce cikke.

A menstruációs szegénységben érintett lányok és nők kénytelenek valamilyen más módon pótolni a női higiéniai termékeket. A betétet és tampont helyettesítő vatták, rongyok használata azonban nagyfokú önbizalomhiánnyal, kényelmetlenséggel, rossz közérzettel párosulhat, ami különösen serdülőkorban nehezíti meg a lányok életét, hiszen ez akár évekig vagy akár életük végéig kihathat magabiztosságuk alakulására. A nem megfelelő eszközök használata emellett magas egészségügyi kockázattal pl. fertőzésveszéllyel, sőt, akár meddőséggel is járhat.

Az oktatás és gazdaság szempontjából hatalmas probléma, hogy az érintett lányok és nők gyakran kénytelenek kihagyni egy-egy napot az iskolából vagy munkahelyükről.

A hiányzás a diákokat a tananyag elsajátításában, a közösségi életben való részvételben gátolhatja, a dolgozó nők esetében személyes és családi bevételeik kiesését okozhatja. A helyzetet súlyosbítja, hogy a távolmaradások oka általában ki sem derül, mert a rászoruló lányok, nők többnyire nem fedik fel problémájukat.

A higiéniai termékek nélkülözése mellett a menstruációs szegénység kialakulásához hozzájárulhat a vezetékes víz és tisztálkodószerek, valamint a női ciklussal kapcsolatos információk, és a megfelelő oktatás hiánya is. Napjainkban a menstruáció szerte a világban még mindig sok esetben tabuként, a köztudatban gyakran nyűgként, akár egyfajta betegségként, „havibajként” jelenik meg. Amíg a közösségi médiaoldalakon vagy a reklámokban a vért kék zselével jelenítik meg, és a menstruáció minden jelének eltüntetésére, titokban tartására biztatják a nőket, s amíg a női test természetes folyamatairól nem zajlik hiteles és széleskörű kommunikáció, addig nem várható el a különféle közösségekben élő hiedelmek és tabuk megszűnése sem.

A menstruációs szegénység problémakörének feltárására Magyarországon mindeddig nem történt kísérlet, ez idáig nem zajlottak reprezentatív felmérések a témában. Becslések szerint ugyanakkor hazánkban minden negyedik nő számára problémát jelent a menstruációs higiéniai eszközök megvásárlása. Ez meglehetősen magas arány!

A menstruációs szegénység által leginkább sújtott társadalmi réteg, a mélyszegénységben élő lányok és nők helyzetének rendezését hazánkban számos tényező nehezíti. Míg középosztálybeli, jellemzően városi nők körében egyre elterjedtebb a környezettudatos higiéniai termékek (kehely, mosható betét, menstruációs bugyi) alkalmazása, melyek az egyszeri megvásárlást követően évekig szolgálják tulajdonosukat, és nem járnak többletkiadással, a hátrányos helyzetű közösségekben ez kevésbé működőképes megoldás.

Ennek főbb okai a folyóvíz és a mosógép hiánya, valamint az egyes közösségekben élő, menstruációval kapcsolatos hagyományok és attitűd. A többször használható termékek esetében ugyanis elengedhetetlen a megfelelő tisztaság és higiénia biztosítása, hiszen enélkül fertőzésveszély áll fenn. Az ország kevésbé fejlett területein, a szegénységben élő családok körében gyakran az átlagosnál is nagyobb mértékben jellemző a menstruáció körüli tabusítás, a tisztátalanság gondolata, illetve a már megismert higiéniai termékekhez való ragaszkodás.

Mit tehetünk az előbbiek ismeretében, hogyan nyújthatunk valamilyen megoldást az érintetteknek?

Magánszemélyként például bekapcsolódhatunk olyan adománygyűjtésekbe, melyek célja a menstruációs szegénység és következményei elleni küzdelem, vagy akár mi magunk is indíthatunk ilyen kezdeményezéseket.

Civil szervezetként ennél több lehetőség áll rendelkezésre: a higiéniai termékek gyűjtése, majd adományozása mellett különböző kommunikációs csatornákon keresztül felhívhatjuk a figyelmet a menstruációs szegénység problémájára, de akár tájékoztató, oktató kampányokat is indíthatunk az érintett csoportok számára a női ciklus témakörében.

Ugyanakkor

fontos kiemelni az állam felelősségét is a probléma kezelésében, hiszen rendszerszintű, fenntartható változást (pl. széleskörű oktatási programok szervezését, a női higiéniai termékek áfatartalmának csökkentését vagy akár ingyenes biztosítását) a kormány lenne képes előidézni. Ahogy a közhatalom léphetne fel annak érdekében is, hogy minden otthonban rendelkezésére álljon az a minimális komfort, amely biztosítja az alapvető higiéniai szükségletek fedezését.

A szegedi székhelyű Motiváció Műhely hátrányos helyzetűek, kiemelten gyermekek és fiatalok társadalmi beilleszkedését támogatja motiválás, képessé tevés és a társadalom szemléletformálása útján. Egyesületünk tevékenységei négy fő területre oszthatók: mentorálás, társadalmi szemléletformálás, kutatás és szakértés, valamint közösségépítés.

A jelenleg futó NőCik – Női Ciklus Projekt keretében kísérlünk meg működő megoldásokat találni a menstruációs szegénység kezelésére. A projekt elindítását, megvalósítását alapvetően kettős cél vezérelte. Egyrészt szerettünk volna támogatást nyújtani az általunk mentorált lányoknak ahhoz, hogy méltósággal, magabiztosan élhessék meg ciklusukat.

Másrészt úgy látjuk, hogy a tárgyalt társadalmi-gazdasági probléma nem kap elég figyelmet, így megoldása is késlekedik. Célunk volt tehát egy intenzív kommunikációs kampány folytatása, mellyel közös gondolkodásra, cselekvésre hívhatjuk a követőinket.

Szegedi és balástyai tanodáinkba járó, hátrányos helyzetű lányoknak foglalkozásokat készítünk elő a női ciklusról, illetve megoldást kívánunk kínálni számukra arra is, hogy az egészségük megőrzése érdekében a megfelelő higiéniai eszközöket használhassák az elkövetkezendő években.

Adománygyűjtő kampányunkban menstruációs dobozok összeállítását tervezzük, melyek a mensturációról és szélesebb értelemben a női létről szóló foglalkozássorozat végén kerülnek majd átadásra. A csomagok fő tartalmát egy-egy ciklusra elegendő mosható betét, valamint ehhez szükséges kiegészítők, kozmetikumok képezik.

Egy olyan összetett probléma, mint a menstruációs szegénység tehát mindenképpen komoly társadalmi összefogást és komplex szemléletmódot és azonnali cselekvést kíván!

Amennyiben adományoddal szívesen támogatnád a NőCik – Női Ciklus Projekt megvalósulását, ezen a linken megteheted.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!