A miniszterelnök a koronavírus-válság gazdasági hatásai kapcsán tett kijelentése – miszerint ő is bérből él - jócskán felborzolta a kedélyeket. A legtöbb ellenzéki párt felháborodott az állításon. Az ATV Híradó riportja.

Megviselt bennünket, nemcsak a vállalkozásokat, hanem munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom

- mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

"Csodálkozunk, hogy nem szakadt le a plafon a Kossuth Rádió stúdiójában. Hogyha nem számoljuk oda Soros György ösztöndíját, akkor azt kell, hogy mondjuk, hogy ő soha nem élt abból. Éppen az ellenkezője van mindig másoknak a béréből és fizetéséből élt meg eddig" - reagálta Lukács László György, a Jobbik alelnöke.

Az MSZP elnökhelyettese a Facebookon tudatta, hogy "hozott ennek a szegény, bérből és fizetésből élő miniszterelnöknek egy ezrest. A csávónak, aki idén napi 72 forintos béremelést adott a legalacsonyabb keresetűeknek."

Komjáthi Imre szerint ez egy újabb gumicsont: "nagyon felháborított nagyon dühített, de én azt gondolom ez viszont alkalom nekünk ellenzéki politikusoknak arra, hogy elmondjuk azt, hogy valójában miért vannak gondban a bérből fizetésből élők."

Arról már a Népszava írt, hogy a miniszterelnök megromló anyagai helyzetére semmi sem utal. Ugyanis idén a havi fizetése bruttó 2 millió 700 ezer Forint. Míg a szociális ellátásban dolgozók az átlag 435 ezer forintos bér alatt havi 205 ezer forintot keresnek. Ráadásul a banki ügyfelek csaknem felének csökkent a jövedelme: közülük minden nyolcadik ember - körülbelül 360 ezer fő - 30 százalékot is meghaladó veszteséget könyvelhetett el.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a miniszterelnök kijelentése azért érdekes, mert míg a versenyszférában átlagosan 10 százalékos bérfejlesztés valósult meg, addig az állami cégek többségénél még el sem kezdődtek a bértárgyalások.

Nem nagyon értem ezt az összefüggést. Hogy miközben odavalónak tekinti magát, hogy bérből és fizetésből élők vannak, aközben nekik nulla százalékos ajánlattal áll elő minden minisztérium. Talán nagyobb felelősséget is vállalhatna az itt dolgozó több, mint 150 ezer ember családjáért is

- jelentette ki Kordás.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy noha a turizmus, vendéglátás és szállodaipar ágazatban elindult a kilábalás, munkaerőhiánnyal küzdenek, ugyanis ilyen nyomott bérezés miatt a dolgozók nem vállalnak munkát, a munkaadók viszont nem tudnak béreket emelni.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!