Egy május 20-án megjelent kormányrendelet törölte a jogszabályokból a rezidens képzési díj fogalmát, és a hozzá biztosított állami forrást is. A Magyar Rezidens Szövetség attól tart, hogy ezzel nem csak hogy csökkenne a rezidens orvosok fizetése, de mivel a márciusi bértől kezdve, azaz visszamenőleg léptetik érvénybe a módosítást, félő, hogy egyes kórházak akár vissza is fizettethetik a márciustól kifizetett összegeket is. A Mérce cikke.

rezidens szövetség által a Facebookon megjelentetett felhívás szerint a havonta kifizetett 24 ezer forintos képzési díj utólagos visszavonása „súlyosan rossz üzenetet hordoz  a 3. járványhullám elmúltával”.

Ahogyan arról a Mérce beszámolt, márciusban – a hatályos egészségügyi törvénnyel szembemenve – egy olyan kormányrendelet jelent meg, amelynek értelmében a veszélyhelyzet idején az  egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben részt vevők – azaz az orvosi egyetemet már elvégzett, de még a szakorvosi képesítés megszerzése előtt álló személyek – is végezhetnek önállóan egészségügyi tevékenységet bizonyos kompetenciák tekintetében, amennyiben arra a tutoruk felhatalmazza őket. Vélhetőleg a kormányrendeletre a szakemberhiány miatt volt szükség.

Az 1999-ben alapított szövetség kereste már az EMMI-t és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, de érdemi választ „az eltörlés valódi hátteréről” nem kapott.

Minimálisan szükségesnek tartjuk, hogy már kifizetett bért ne kelljen visszafizetni, illetve ne vonják le a későbbi bérből

– olvasható a közleményben.

Vámosi Péter, a szövetség vezetőségi tagja pénteken délután az Inforádióban kifejtette, hogy a rezidens képzési díj eddig megkülönböztette egy egyszerű osztályos munkát végző általános orvos bérét azokétól, akik ezeken túl a szakorvosi képzés keretében elsajátították a szükséges tudást és kompetenciát, ami többletbefektetést igényelt tőlük.

Eddig sem volt túl nagy összeg, ugyanakkor a megszüntetése nagyon negatív üzenetet hordoz magában, még akkor is, ha júniustól többet fog keresni orvosként az alapbért tekintve, mint mondjuk tavaly ilyenkor. De akiknek most csökkenni fog a bérük, azokat rosszul fogja érinteni.

A Magyar Rezidens Szövetség azt tartaná szerencsésnek, „ha a pótlék kivezetése elkerülhetetlen”, akkor is arra legkorábban a béremelés következő lépésekor, 2022. január 1-jén kerüljön sor. Ezzel elkerülhetővé válna a bércsökkentés.

Forrás: Mérce