A Magyar Rezidens Szövetség szerint félő, hogy a márciustól kifizetett pótlékot visszafizettetik a kórházak, vagy levonják a bérekből – írja a HVG.

Egy május 20-án megjelent kormányrendelet törölte a jogszabályokból a rezidens képzési díj fogalmát, és a hozzá biztosított állami forrást is. A rezidens pótlék 2021. január 1. előtt 24 ezer forint volt havonta - emlékeztetett a Magyar Rezidens Szövetség a Facebook-oldalán.

Ezzel nem csak hogy csökkenne a rezidens orvosok fizetése, de mivel a márciusi bértől kezdve (!), visszamenőleg léptetik érvénybe a módosítást, félő, hogy egyes kórházak akár vissza akarnák fizettetni a márciustól kifizetett összegeket is, vagy levonnák utólag a júniusi/későbbi bérekből"

 - írták.

A rezidens szövetség megkereste az EMMI-t és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, de még nem kapott választ.

Minimálisan szükségesnek tartjuk, hogy már kifizetett bért ne kelljen visszafizetni/ne vonjanak le a későbbi bérből. Ezenkívül pedig azt gondoljuk, hogy súlyosan rossz üzenetet hordoz egy visszamenőleges bércsökkentés, a 3. járványhullám elmúltával"

 - írták a közösségi oldalon.

A Magyar Rezidens Szövetség álláspontja szerint, ha a pótlék kivezetése elkerülhetetlen, akkor is arra legkorábban a béremelés következő lépésekor, 2022. január 1-jén kerülhet sor, így lehetne biztosítani, hogy átmenetileg se legyen bércsökkentés.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!