Több ponton is módosították az egészségügyi jogszabályt, aminek köszönhetően béremelést kapnak az iskolaorvosok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a közleményében arról is írt, hogy egyes háziorvosi szolgáltatók további bértámogatást is igényelhetnek – írja a budapestkornyeke.hu.

Módosították a jogszabályt

Több ponton is módosult az egészségügyi jogszabály, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy sor kerülhet az iskolaorvosok béremelésére – közölte csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Erősödik a megbecsülésük

“Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosításával erősödik az iskolaorvosok megbecsülése, ugyanis megvalósul a vállalkozási formában működő főállású iskola-egészségügyi ellátást végző iskolaorvosok béremelése. Megbecsülésük a praxisközösségen kívül maradó háziorvosok, fogorvosoknak járó bértámogatás összegével egyezik meg” – írja a közlemény. 

Közösségben könnyebb

Ehhez ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a praxisközösségek „szélesebb körben és magasabb színvonalon képesek ellátni betegeiket. A praxisközösségeket érintő jelenlegi kormányrendelet módosításával lehetővé válik, hogy nemcsak egymással szomszédos, hanem az egy járáson belül egymáshoz közel eső települések szolgáltatói is praxisközösséget alkossanak. Az így létrejött közösségnek legfeljebb 10 szolgálat lehet a tagja”.

Újabb támogatást is kaphatnak

Ezenfelül közölték azt is, hogy a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi szolgáltatóknak, ahol a betegkör 2000 feletti, lehetőségük lesz arra, hogy további, maximum heti 20 órában foglalkoztatott háziorvos után is bértámogatást kapjanak.

Tb támogatással rendelhetnek a magánorvosok

Az Emmi a közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a magánorvosok a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött vényírási szerződésük alapján megtehetik, hogy társadalombiztosítási támogatással gyógyszer és gyógyászati segédeszközet rendeljenek. Emiatt a 2022. január 1-jétől a magánszolgáltatónak is ellenőriznie kell, hogy érvényes-e a beteg jogviszonya. Ezáltal válik egyértelművé, hogy egy adott személy jogosult-e finanszírozott ellátás igénybevételére vagy sem.

Megszűnt a közalkalmazotti jogviszony

Március 1-jével új munkaszerződést kellett aláírnia az egészségügyi dolgozóknak, mivel megszűnt az addigi közalkalmazotti jogviszony, és helyette bevezették az egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Az új szerződés felborzolta a kedélyeket, sőt korábban a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna azt mondta, a szakdolgozók fele gondolkodott el azon, hogy nem írja alá a szerződését.

Többször is módosult már a szerződés

Egy az RTL Híradója által megszerzett dokumentum szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság a szerződésmódosítás előtt két nappal is olyan leveleket küldött szét az intézményeknek azzal kapcsolatban, hogy milyen munkaidő szerint és milyen magas munkabérért kell dolgoznia az alkalmazottaknak.

Kell az engedély a másodálláshoz

Az új jogszabályok szerint a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, cserébe az orvosok jelentős béremelést kapnak. Egyébként ez volt az a jogszabály, amely megtiltotta a hálapénz elfogadását is.

Kevesebb pótlék jár

Az új szerződés kapcsán a Magyar Orvosok Szakszervezete azt is kifogásolta, hogy így egy éjszakai ügyeletért kevesebb pótlékot kapnak az orvosok, mint egy nappali műszakért. A szervezet szerint továbbá már az is nagy bajt tud okozni a magyar egészségügyben, ha a szerződés miatt az egészségügyi dolgozók közül akárcsak kevesen is, de felmondanak. 

 

Forrás: budapestkornyeke.hu