Bruttó 105 ezer forintról várhatóan 111 ezerre nő a minimálbér jövőre. Ezzel egyes pedagógusok számításaink szerint akár 20 ezer forintot is bukhatnak, hiszen ha 2014 végén nem választják el fizetésüket a minimálbértől, akkor most ekkora emelésre számíthatnának – írja az eduline.hu.

A pedagógus bértábla alapját korábban a minimálbér jelentette, egészen 2015 januárjáig. Ekkor ugyanis már a költségvetési törvény határozza meg külön, mihez kell viszonyítani a pedagógusbéreket. A minimálbér helyét egy úgynevezett vetítési alap vette át, ami 2016-ban is 101,5 ezer forint lesz.

A minimálbér 2014-ben volt ekkora, amit azóta kétszer is emeltek. Érezhetően többet keresnének a pedagógusok, ha a minimálbér ütemében nőne a bérük.

Alapszakos, főiskolai végzettséggel bíró kezdő tanár ma bruttó 171 434 forintot kap. Ugyanilyen végzettséggel 42-44 éves rutinnal már 325 724 forintot lehet keresni. Ha a minimálbért követné a bérük, akkor jövő szeptembertől 187 480, illetve 356 210 forintot keresnének a példában szereplő tanárok. (Csak a pedagógus I. táblázat alapján számoltunk).

Számításaink szerint a kezdő tanár nettó bérét tekintve csaknem 10 ezer forinttal kapna többet kézhez, a 42 éve pályán lévő pedagógusnak pedig 20 ezer forinttal jutna több.

Egy évvel ezelőtt úgy kalkuláltunk, hogy ezzel az egy intézkedéssel 3-6 ezer forintot buknak a tanárok – ennyivel kaptak volna többet idén, ha továbbra is a minimálbérhez viszonyítják a fizetésüket.

Persze az életpályamodellel bejelentett emelés nem áll le, várhatóan 2016 szeptemberében is több jár majd a tanároknak valamennyivel, a képletből azonban kivették a minimálbért, ami miatt a törvény semmire sem kötelezi a szaktárcát.

Forrás: eduline.hu