Döbbenetesen alacsony órabérről adott számot az egyik pécsi általános iskola tanára, amikor arról írt a Facebookon, hogy a pedagógusok mennyi pénzért táboroztatják a diákokat az önkormányzat Balaton parti nyaralójában.

Jancsula Dezső bejegyzése vihart kavart, ezért megkerestem, pontosan milyen díjazásban részesülnek. Azt mondta: attól függően, mennyi gyerek jut rájuk a táborban, heti 25-50 ezer forint bruttó bérre jogosultak. Ennek a nettója 17-34 ezer forint. Miután ebből levonják a napi háromszori étkezés kétezer forintos díját hat napra (az érkezés napján csak vacsorát kapnak), marad 5-22 ezer forint.

A táborban a pedagógusok folyamatos műszakban őrzik a gyerekeket, így a 168 órával elosztva kijön a 30-131 forintos, kézhez kapott órabér. A több évtizede tanító Jancsula azt mondta, mivel egy tanárra átlagosan 8-10 gyerek jut, az órabér valójában 30 forint körül alakul.

Szerinte érdemes figyelembe venni azt is, hogy nem minden órát töltenek a gyerekek felügyeletével a hét minden napján. Ha okosan beosztják a feladatokat, akkor a Balatonon töltött idő felét kell munkával tölteni, a maradék időben – ugyan ugrásra készen, de mégiscsak – relaxálhat a kolléga, ráadásul az étkezés otthon is pénzbe kerül. Ezek alapján 120 forintra emelkedhet a táboroztatók óradíja.

 Megjegyezte: azt hallani Pécsen, hogy az önkormányzat a szakszervezet észrevételének hatására várhatóan emeli a táboroztató tanárok heti bruttóját, s ez alapján az óradíj felkúszhat 240 forintra. Az alacsony díjazás miatt nemcsak a pécsi tanárok panaszkodnak, másutt sem tud jobban fizetni az önkormányzat. Országos problémáról van szó, ami ráadásul évek óta tart, s aminek következménye, hogy egyre nehezebb tanárt találni a táboroztatásra. Persze a kívülállók gyakran a szemükre vetik, „hogy nyaralás közben keresnek pénzt”.

Ez részben igaz, csak hát más a nyaralás a családdal és más 8-10 kalandvágyó, egészségesen fékezhetetlen tizenévessel, vélte Jancsula. Ez az óradíj különösen kevés, ha figyelembe vesszük, hogy a más szakmában dolgozók milyen jól keresnek. Miközben Jancsula Dezsővel a táboroztatásról beszélgettünk, megérkezett otthonomba a klímaberendezés éves esedékes tisztítását végző két szerelő, akik 35 perc munkáért 15 ezret kértek. Kikalkuláltam, hogy az ő nettó óradíjuk 3500 ezer forint. Ez még szezon előtti, kedvcsináló ár, egy hét múlva többet kell fizetni a rutinvizsgálatért, akkortól a szerelők óradíja 4500.

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!