Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy 2022. január 1-től az árvaellátás legalacsonyabb összege 50 ezer forintra emelkedik. Jelenleg ez az összeg 24 250 forint. A családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin hivatala korábban azt közölte a Világgazdasággal, hogy tavaly decemberben Magyarországon 55 768 árva vagy félárva gyermek után folyósítottak ellátást.

 Mint a válaszban kiemelték, a nemzetközi érintettségű árvaellátás esetében az árvának a jogszerző külföldön szerzett szolgálati idejével arányosan külföldről is folyósítanak ellátásrészt, Magyarországon ezekben az esetekben a jogosultak kizárólag a magyar jogszerzésük alapján kapják meg a magyar ellátásrészt.

A hazai árvaellátás nagysága ezért ezekben esetekben alacsonyabb is lehet 24 250 forintnál. A nyugdíjkorhatár előtti összes ellátásban az árvaellátás 10 százalékot tesz ki.

Tavaly a költségvetés 29,3 milliárd forinttal tervezte ezt a sort, és végül 29,5 milliárd forint volt az árvaellátással járó kiadás – közölte lapunkkal a hivatal –, erre az évre 28,5 milliárdot tervez a költségvetés, a 2022-re tervezett kiadást pedig majd a központi költségvetéséről szóló törvény Nyugdíjbiztosítási Alapra vonatkozó fejezete tartalmazza.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!