2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal emelik meg az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági és rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát és még egy sor ezekhez hasonló juttatást mindazoknak, akiknek a januári nyugdíjemelés járt. A HVG írása.

Az emelés mértéke 0,6%, tehát például 100 000 forint esetén 600 forint.

A 28 500 forintos minimális nyugdíj 171 forinttal nő. Aki kapott a 13. havi nyugdíj egy heti összegéből, arra is megkapja az emelést.

Ha a saját jogú ellátást 2021. évi időponttól, a januári emelésre jogosító ellátás helyett, újraszámítás nélkül folyósítják tovább, vagy a januári emelésre jogosító ellátás megszűnését követő naptól, újraszámítás nélkül állapítják meg, akkor is a megemelt összeget kell tovább folyósítani, illetve megállapítani. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a baleseti járadékot vagy a bányászok egészségkárosodási járadékát 2021. évi időponttól, a rokkantsági járadéknak vagy más hasonló ellátásnak a megszűnését követő naptól állapítják meg.

Aki többféle juttatást kap, annak mindegyiket megemelik.

A megnövelt összeget a júniusi kifizetéskor kapják meg a nyugdíjasok.

Forrás: HVG