A nyugdíjtémában kevés igazán biztató hírt találunk a jövőre nézve. Gyakorlatilag egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy az állami nyugdíj a jövőben nem lesz elégséges arra, hogy a nyugdíj előtti életszínvonalon, méltósággal lehessen a nyugdíj alatti éveket leélni. Abban különböznek a vélemények, hogy 10 év múlva az állami nyugdíj mennyivel lesz kevesebb, mint jelenleg, amely sokak szerint ma sem biztosít túl jó életet, egy kutatás szerint az emberek többségének már most az állami nyugdíj duplájára lenne szüksége a megélhetéshez, és mindössze 6% válaszolta azt, hogy megélne abból a nyugdíjból, amire jelenleg számíthat.

 Hogyan lehet kiegészíteni a nyugdíjunkat?

 A lehetőségek tárháza (közel) végtelen. Mindenféle, -fajta megtakarítás és befektetés segítségünkre lehet. A bankszámlánkon vagy a párnánk alatt tárolt pénz (ezeket természetesen nem ajánljuk), az állampapír, a kriptovaluták, a tőzsdézés, egy szoba kiadása a lakásunkban, stb.

De nem minden befektetés egyenlő, mint tudjuk. És vannak olyan befektetési/megtakarítási formák, amelyeket az állam támogat. Miért teszi ezt? Nem, szerencsére nem azért, mert be akarná kebelezni ezeket a termékeket (khm, khm, magánnyugdíjpénztár), hanem azért, mert az állam is belátta, hogy az állami nyugdíjak nem (lesznek) elégségesek, így segíteni akarja a szemfüles állampolgárokat, hiszen az mindenkinek pozitívum, ha később nem boldogtalan, segélyre szoruló idősekkel lesz tele az ország.

Kik menedzselik az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságokat?

A nyugdíj előtakarékosságot teljesen piaci alapon működnek. Pénzintézetek, elsősorban biztosító társaságok működtetik ezeket a megtakarításokat/befektetéseket. Ezért nem történhet meg az államosítás, ami a magánnyugdíjpénztárral történt 2012-ben, hiszen ott nem a nettó, hanem a bruttó keresetünk egy részét utaltuk át egy saját névre szóló, de az állam által fenntartott számlára. Jelenleg szerencsére ilyen veszély nincs. Az megtörténhet, hogy az állam megvonja az adókedvezményt, de ez nem várható a jövőben és ha meg is történne, akkor sem visszamenőlegesen.

Az adójóváírás

Ha van befizetett személyi jövedelemadónk (alkalmazottként rengeteg van, lakást adunk ki, választott tisztviselőként kapunk honoráriumot, stb., de például KATA vállalkozóként nem!), akkor a megtakarításunk 20%-át visszaigényelhetjük az SZJA-ból. Egy havi 10.000 Ft-os megtakarítás tehát kiegészül az adónk egy részével, amely a központi költségvetés helyett a mi nyugdíj‑megtakarításunk részévé válik. Hosszabb távon havi néhány ezer forint is százezrekre, akár milliókra duzzadhat: kizárólag az adókedvezmény következtében.

Mit kell tudni az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságokról?

A 2014-ban hatályba lépett SZJA-törvény óta három különböző terméktípus létezik, az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). Az utóbbi egy értékpapírszámla, amely egy  azoknak ajánlott, akik szeretnek a pénzzel foglalkozni és ügyesek is ebben. Itt külső segítségre nem szabad számítani, és bár vannak, akik az adókedvezmény miatt nyitják meg, és telerakják állampapírral, hogy évente legfeljebb 100.000 Ft‑nyi adót megtakarítsanak, ez a termék nem erre lett kitalálva. A három termék közül ezt veszik igénybe a legkevesebben.

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás 2014 óta támogatott államilag, azóta több mint 350.000-en nyitottak már ilyen számlát. Itt 5-20 különböző portfólió közül választhatunk és rajtunk múlik, hogy fix (garantált) vagy befektetés alapú hozamokat szeretnénk.

Ez akkor ajánlott, ha havonta legalább 10.000 Ft-ot félre tudunk tenni és legalább 10 évünk van hátra a nyugdíjig.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Ez már 1998 óta létezik, ma több mint 1 millióan használják, de általánosságban alacsony összegeket találunk a számlákon (átlagosan 1,1 millió forintot). Ez jó döntés lehet, ha elégségesnek találjuk, hogy 2-6 portfólió közül választhatunk, megbízunk a magyar gazdaságban, és ha nem több mint 10-12 évünk van hátra a nyugdíjig.

Ha nyugdíj előtakarékosságban gondolkodunk, érdemes független szakértőhöz fordulni, a konzultáció ingyenes és nem kötelez termék megvásárlására.