A jövő évről szóló költségvetés is arról árulkodik, hogy a kormány szerint teljesülnek a feltételei a teljes munkaidőben adható legkisebb bér évközi emelésének - írja az mfor.hu.

Bár a munkavállalói szervezetek aggódnak amiatt, hogy nem teljesül az idei évközi minimálbér-emelés feltétele, a szociális hozzájárulási adó (szochó) csökkentése, lapunk a kormány konvergenciaprogramjában rátalált azokra a részekre, amelyek azt jelzik, hogy a kormány számol ezzel az intézkedéssel. Most pedig a 2022-es költségvetési törvényjavaslat tartalmaz ezt igazoló terveket.

A jövő évi büdzséről szóló, már a parlament előtt lévő előterjesztésben az szerepel, hogy 2022 közepén 0,5 százalékponttal csökken a szochó mértéke. Ez azért fontos információ, mert jelenleg 15,5 százalék a munkaadók által fizetett munkáltatói érdekképviseletekkel) alapján 2022-re 12 százalékra kell csökkennie a szochónak - amennyiben teljesül a reálbérre vonatkozó feltétele a megállapodásnak (mely szerint akkor lehet szó adómérsékléről, ha a meghatározott időszakra vonatkozó reálbér legalább 6 százalékkal emelkedik).

Ezt a feltételt azonban rugalmasan kezelik, a szochó tavaly nyáron is csökkent 2 százalékponttal, pedig akkor, a járványhelyzet közepén a béreknél nem állt fenn az előbb említett követelmény.
Szóval most, 2021 első negyedének végén ott tartunk, hogy a szochóból még 3,5 százalékpont van vissza, hogy elérjük a célul kitűzött 12 százalékot. Ebből 0,5 százalékpontot 2022-re tervez be a kormány - derül ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból. Vagyis 2 százalékpontnak kell még beállítani az időzítését, de olyan sok lehetőség nincs, leginkább 2021-ről lehet szó.

Ez is azt bizonyítja tehát, hogy a kormány számol még idei szochó-csökkentéssel, így pedig sor kerülhet az évközi minimálbér-emelésre. Ennek mértéke 1 százalék lehet, az év eleji 4 százalékosra tervezett, de tárgyalások elhúzódása miatt valójában 3,6 százalékot elérő emelést követően. Arra legalább jó lesz az évközi korrekció, hogy ismét legyen reálértéke a minimálbérnek, merthogy az infláció idén 3,6 százalék lehet a kormány frissített előrejelzése szerint, pont annyi, mint a teljes munkaidőben adható legkisebb bér év eleji emelése.

 Forrás: mfor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!