A 2022-es költségvetés tervezetében több olyan információ, ha úgy tetszik ígéret található, amely a nyugdíjasoknak szól – írja a 24.hu.

3 százalékos emelés

A pénzügyminiszter által beterjesztett büdzséterv 3 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizál 2022-re, így három százalékos nyugdíjemelés várható januártól. Az idei évre eredetileg 3 százalékos inflációt állítottak be, de már 3,6 százalékos várható inflációról ír a tervezet, és mint írtuk, eddig példátlan esemény, év közbeni nyugdíjkorrekció következhet, ennek 0,6 százalék lehet a mértéke. Mint korábban kiszámoltuk, az átlagnyugdíj az idén januárban 148 ezer forint körül lehetett. Ha meglesz az idei év közbeni 0,6 százalékos korrekció, és jövő januárban a 3 százalékos emelés, akkor 2022. januárra 153 ezer forint felett lehet az átlagnyugdíj. Ha novemberben is lesz még egy nyugdíjkorrekció, akár ennél is jobban emelkedhet jövőre az átlagnyugdíj.

160 milliárd a 13. havi nyugdíj visszaépítésére

A tervezetben többször is megemlítik, hogy jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése – februárban kétheti plusz nyugdíjat kapnak majd az ellátottak, amire 160,3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben. Számításaink szerint (a 0,6 százalékos idei év közbeni korrekciót is figyelembe véve) 74 ezer forint körüli pluszra számíthat egy átlagnyugdíjas jövő februárban. Ha novemberben is lesz nyugdíjkorrekció (mert 3,6 százaléknál is magasabb lesz az infláció), akkor ennél valamivel többre.

A pénzügyminiszter prémiumot ígér az időseknek

Varga Mihály fixre veszi a tervezetben, hogy jövőre lesz nyugdíjprémium, ahogy fogalmazott, „minden idős honfitársunk számolhat vele”, 68,5 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra.

A nyugdíjprémium akkor jár, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A 2022-es büdzsétervezetben azt írják, 2021-re 4,3 százalékos lehet a gazdasági növekedés (nem 4,8 százalékos, ahogy eredetileg tervezték), jövőre pedig 5,2 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a PM. Ennek alapján idén novemberben a legalább 80 ezer forintot elérő ellátásokra 16 ezer forint lehet a nyugdíjprémium, jövő novemberben pedig 34 ezer forint.

A szociális hozzájárulási adó 2022-ben megfizetett összegének 71,63 százaléka megy a nyugdíjbiztosítási alapba, és 28,37 százaléka az egészségbiztosítási alapba – ebben nincs változás az idei évhez képest.

 

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!