Érdekegyeztető fórumra készül a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), melyen a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek vesznek majd részt. A szakszervezet szerint a fórumon történő megvitatás csak egy kormány részéről való időhúzó szándék, és azzal próbálják majd őket meggyőzni, hogy a MÁV-nak komoly kiesése keletkezett 2020-ban abból, hogy a vírushelyzetből fakadóan kevesebb utas vette igénybe a vasutat.

A VSZ elnöke, Meleg János, az Index kérdésére adott válaszában arról is beszélt, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezetével (MOSZ) és a VDSzSz Szolidaritással karöltve az alábbiakat javasolják:

6 százalékos alanyi jogú bérfejlesztés valamennyi munkavállalónak, ami a kiigazításokkal a gyakorlatban körülbelül 8 százalékos növekedést jelentene. A 92 ezres béren kívüli juttatást 120 ezer forintra emelnénk éves szinten, a lojalitási bónuszt 350 ezerről 400 ezerre, és javaslatot tettünk az egészségpénztári befizetések emelésére is a munkáltatói részről.

A nyilatkozat apropója, hogy a MÁV vezérigazgató Homolya Róbert, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (STRATOSZ) elnöke csütörtökre összehívta a háromoldalú érdekegyeztetési fórumot, melynek központi témája a béremelés lesz.

A vágányok között nincs home office, mi elvégeztük ugyanazt a munkát, ráadásul sok halottunk is van a koronavírus miatt. Nem lőttük magasra az igényeket, de a csütörtöki egyeztetésen a kormány részéről Fónagy János államtitkár vélhetően elmondja, hogy nulla forint van a büdzsében az emelésre.

Gyenge érvelésnek tartják, hogy náluk nem volt fizetés vagy létszámcsökkentés, mert az infláció miatt az a bér, amit 2021-ben kapnak, már nem ér annyit a piacon, mint amit 2020-ban kaptak.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!