A somogyi cégeknél nagyrészt megállapodtak a 2021-es béremelésről, ám az elhúzódó egyeztetéseken kívül néhol a járvány akasztotta meg a tárgyalásokat. Egyszer az érdekvédők betegedtek meg, máskor a felsővezetés tagjai kapták el a fertőzést. Az egyik jelentős élelmiszeripari feldolgozóvállalatnál várhatóan szerdán ülnek tárgyalóasztalhoz – írja a sonline.hu.

Hornyák József, a Fusetech Kft-nél működő Vasas Szakszervezet titkára azt mondta: náluk átlagosan hat százalékkal nőtt 2021-ben a fizikai állomány bére. Ezen kívül kafetériát is kapnak a dolgozók, s 40 ezer forintos temetkezési támogatás is megilleti őket. Az is eldőlt: a korábbi kollektív szerződést meghosszabbítják, amit várhatóan májusban írnak alá. Gazdag Viktória, a Fusetech HR-vezetője azt mondta: a szellemi állomány bére április elsejétől 5,5 százalékkal nő, amit a májusi fizetéssel utalnak.

– Az élelmiszer-feldolgozók, a közlekedési társaságok és a kommunális cégek alkalmazottai is a frontvonalban dolgoznak, s tisztességes fizetés jár nekik

– mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője.

– A bértárgyalások még a tél elején elkezdődtek, de az egyeztetések számos helyen elhúzódtak. Kezdetben sok helyen 8–10 százalékos emeléssel indultak a tárgyalások, ám a járvány miatt módosult a tárgyalási alap, hiszen erősen befolyásolta a vállalkozások helyzetét. Csökkent a forgalmuk, leépítés történt. Időközben számos somogyi cégnél 4–6 százalék körüli béremelésről írtak alá megállapodást azzal az ígérettel, ha júliustól két százalékkal csökken a szociális hozzájárulás, akkor ezt az összeget a dolgozók megkapják.

Svajda József azt mondta: több ágazatban, így a közlekedési és élelmiszeripari cégeknél is tartanak még a bér­egyeztetések. Az egyik, külföldön is jól ismert somogyi élelmiszer-feldolgozónál már két megbeszélésen túl vannak, s szerdán újra tárgyalóasztalhoz ülnek. Kedvező esetben akár még áprilisban megszülethet a megállapodás.

Kafetéria helyett inkább az alapbéreket emelnék

– Egyre több somogyi cégnél szorgalmazzák, hogy kafetéria helyett az alapbéreket emeljék érdemi mértékben – hangsúlyozta Svajda József. – Ez számít ugyanis a nyugdíjba, s a táppénznél is ezt veszik figyelembe. A szakszervezeti szövetségünkhöz tartozó vállalkozásoknál amúgy igen nagy szórás figyelhető meg: van, ahol fejenként havonta 10–12 ezer forint kafetériát fizetnek, máshol ennek akár több mint a dupláját.

Svajda József kiemelte: az érdekvédők a koronavírus-járvány miatt amikor csak lehetett, online vagy telefonon egyeztettek. Ha személyes találkozóra volt szükség, minden esetben betartották a biztonsági előírásokat. Kiemelte: a legkisebb és a legnagyobb cégeknél is következetesen képviselik a dolgozók érdekeit, s a munkaadók nem ellenséget látnak bennük, hanem tárgyalópartnert, akivel közösen akarnak sikeres megállapodást kötni. Rendszerint higgadt hangulatban zajlottak le a tárgyalások.

Forrás: sonline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!