Korábban 280 ezer érintettről lehetett hallani, ám a GKI utánaszámolt, és egy sokkal magasabb szám jött ki – olvasható a HVG-ben.

A 2022-től életbe lépő, 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentességgel kapcsolatban eddig nagyságrendileg 280 ezer érintettről lehetett hallani. Ez a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korcsoport szerinti foglalkoztatottsági adataiból származik, ami az éves átlagos foglalkoztatottságot méri.

Egy másik mutató, a NAV 2019-es évre vonatkozó bevallási adatait nézve ugyanakkor 460 ezer fiatalt fog érinteni a változás.

A nagy eltérés egyik oka a gazdaságkutató szerint, hogy a 25 év alattiak jelentős része idénymunkásként, vagy időszakosan dolgozik, így csak részlegesen kerülnek be a KSH statisztikáiba. “Természetesen ez azt is jelenti, hogy ezeknek a fiataloknak csak időszakosan nyújthat segítséget a kedvezmény.”

A NAV adatai alapján a 25 év allatiak átlagosan havi bruttó 127 (nettó 84,5) ezer forintot kerestek, így a korosztályra jellemző alkalmi munkások lefelé húzzák az átlagot. Ez a GKI szerint azt jelenti, hogy egy 25 év alatti átlagosan

havi nettó 19 ezer forint többletbevételhez juthat majd a kedvezménnyel.

Amennyiben a teljes munkaidőben foglalkoztatott 25 év alattiak várható keresetemelkedéséről akarunk pontosabb képet kapni, úgy a GKI szerint jó alapot ad a közmunkás- és minimálbéren, valamint a garantált bérminimumon és az átlagbéren keresők összehasonlítása. Ez alapján a fiatalok közül

  • a közmunkásbért keresők havi 12,2 ezer forinttal,
  • a minimálbért keresők havi 24,2 ezer forinttal,
  • a garantált bérminimumot keresők havi 31,6 ezer forinttal,
  • az átlagbéren foglalkoztatottak pedig havi 58,6 ezer forinttal többet vihetnek haza 2022-től.
Ugyanakkor a kedvezmény súlyát némileg mérsékli, hogy a gyermekes fiatalok (27 ezren) a gyermekkedvezményt már érvényesítik az szja-ban, sőt, 6,8 ezer fő már a járulékokból is levonhat

– írja közleményében a GKI.

A gazdaságkutató úgy összegez: mindez azonban csak abban az esetben jelent jelentős nettó keresetemelkedést a 25 év alattiak számára, ha ezt a munkáltató is elfogadja.

Ha a foglalkoztató nem kíván bérfeszültséget okozni a kedvezmény érvényesítésével a munkavállalók között, akkor megteheti, hogy a bruttó bért úgy mérsékli, hogy a nettó kereset ne emelkedjen. Ebben az esetben a rárakódó bérköltség egy részét is megtakaríthatják.

A GKI szerint egy másik lehetőség, hogy a fiatalok körében a bérek befagyasztásával él a munkáltató, illetve a munkaidőt csökkenti azonos bruttó bér mellett. Kiemelkedően igaz lehet ez a kiszolgáltatott foglalkoztatottak esetében. További kérdés, hogy amennyiben egy munkavállaló betölti a 25. életévét, hogyan tudja helyettesíteni majd a hirtelen kiesett jövedelmet – írták.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!