A kormány első bejelentései alapján nem volt egyértelmű, hogy áprilisra is kérhetnek-e a cégek bértámogatást így, hogy a hónap hetedik napján már a korábbinál több üzlet nyithat ki. A HVG cikke.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki, amelyben világossá tették:

Az ágazati bértámogatást változatlanul kérhetik a cégek az áprilisi bérekhez is, a pályázatokat a hónap végéig lehet benyújtani.

Bodó Sándor államtitkárra hivatkozva azt is megírták: eddig 25 ezer cég 155 ezer dolgozó után igényelt bértámogatást, szinte a teljes összeget, 62 milliárd forintot kifizette az állam.

Az ágazati bértámogatási programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi.

Az államtitkár azzal is elbüszkélkedett, hogy tavaly nyár után újra 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. Azt már nem tette hozzá, hogy ez az adat úgy jött ki, hogy idén januárig nem kellett beszámítani közéjük a gyeden lévő nagyjából 137 ezer embert, azóta pedig igen, ha ezzel korrigáljuk a számokat, kiderül, hogy idén februárban 104 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint tavaly olyankor.

 

Forrás: HVG