40 százalékos béremelést kér májustól a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a szakma dolgozói számára Orbán Viktor miniszterelnöktől, írják Facebookon és részletesebben portáljukon isírja a Mérce.

„A mentődolgozók elvándorlásának megakadályozása, a bérek rendezése és versenyképessé tétele, továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyváltással kialakult torz jövedelmi viszonyok kezelésére sürgős beavatkozásra van szükség a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) szerint. A szakszervezet ezért béremelési tervet dolgozott ki a bajtársak megsegítésére”

40 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉST KÉR MÁJUSTÓL A MOMSZ ORBÁN VIKTORTÓL

 A mentődolgozók elvándorlásának megakadályozása, a…

Közzétette: Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége – 2021. április 1., csütörtök

A javaslat lényege röviden, hogy május 10-től, azaz a mentők napjától azonnal 40 százalékos emelést, majd egy második (2022. január 1-én) és egy harmadik ütemben (2023. január 1-én) 15-15 százalékos béremelést kérnek a dolgozók számára. Mint Kusper Zsolt, a szövetség elnöke Orbán Viktornak, Pintér Sándornak és Kásler Miklónak erről szóló levelében megírta,

a 2018-ban megkezdett többlépcsős egészségügyi szakdolgozói bérek rendezése érdekében kifejtett erőfeszítést szervezetük elismeri, ám a bérfelzárkóztatás azonban sem az egészségügyi ágazat, sem pedig a mentés alágazat szakdolgozóinak bérezését nem tudta rendezni.

Így nem csak hogy az alulfizetett mentődolgozók elvándorlását nem sikerült megállítani, de az ő munkaerő bevonzását sem tették lehetővé. A MOMSZ szerint a kidolgozott bérfeljlesztéssel a mentődolgozók számára „a társadalmi elvárásoknak megfelelő tisztes életvitel alapját képező, kiszámítható jövedelmet” biztosíthatnak.

A javasolt bértábla a tudásszint és a szakmai tapasztalat figyelembevételével  figyelmen kívül hagyja a szakképzetlen munkaerő bérezését, felszámolja a bérek közötti aránytalanságot, és figyelembe veszi a mentőtisztek magasabb képzettségét, önállóságát, szakmai tudását, felelősségét. „A nemrég bevezetett új orvosi bértábla bevezetése miatt az ő javasolt bértáblájuk mellőzi a mentőorvosok új fizetési osztályba sorolását”, írják.

A javasolt új bértábla végzettségtől függően öt kategóriáb (B, C, D, E, F) rendezi a dolgozók alapbérét a jelenlegi tíz helyett – a legtöbb mentődolgozó a D-be és az F-be tartozik, ide sorolják többek között a mentőgépkocsi-vezetők egy részét és a mentőápolók nagy részét is.

A javasolt új tábla szerint

  • egy pályakezdő fizetése bruttó 355 ezer 564 forintra nőne a D, és 381 ezer 902 forintra nőne az E kategóriában,
  •  az F, azaz a legmagasabb fizetési kategóriában 493 ezer 839 forintot keresnének,
  • a fizetés 3 évenként ugrana szintet, így például egy tíz éve a pályán lévő C kategóriába tartozó mentőgépkocsi-vezető pótlékok nélkül bruttó 365 ezer 503 forintot keresne.
A MOMSZ emellett javasolja a pótlékalap 100 százalékos emelését is, ugyanis ennek összege 2008 óta változatlanul 20 ezer forint.

Emellett beemelnék a mentési pótlékot, mint új kategóriát: ez lenne az az alapbérhez kapcsolódó, havonta fizetendő pótlék, amely a mentődolgozók kiemelten nagy leterheltségét ellensúlyozza. Ennek mértéke az adott munkakör első fizetési osztályában meghatározott összeg 1/12-ed része.

A MOMSZ elnöke szerint emellett nem szabad megfeledkezni a kórházon kívüli sürgősségi ellátás működését biztosító műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozókról sem. Az ebben a körben érintett munkavállalók bérrendezése szempontjából javasolják, hogy a kormány érintett munkavállalóként legalább 100 ezer forint többletforrást biztosítson részükre.

Mint Kusper Zsolt, a MOMSZ elnöke is megírta: a javaslat már rövidtávon is pozitív hatással bírna a betegbiztonságra, a mentőszervezet működésére, szakmai hatékonyságának és társadalmi megítélésének növelésére, a mentődolgozók sajátos helyzetére.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!