A Suzuki esztergomi gyárában 2019 februárjában alakult szakszervezet. A szakszervezet titkárát, Szakács Gábort ekkor azonnal elbocsátották a cégtől. A Vasas Szakszervezet később beperelte a céget, mondván, Szakács Gábornak vélhetően mindössze az volt a bűne, hogy élt törvényadta jogaival és szakszervezetet alapított. A Suzuki végül peren kívül egyezett meg az elbocsátott dolgozóval, valószínűleg azért, mert a törvénysértés beigazolódása rossz fényt vetett volna a munkáltatóra.

Szakács Gábor kálváriájának pozitív hozadéka, hogy a Suzukinál a szakszervezet megalakulása óta folyamatosak a bérfejlesztések.

napi.hu arról számol be, hogy a Magyar Suzuki Zrt. átlagosan 8 százalékos alapbéremelést hajt végre 2021 januárjától, az operátorok kezdőbérét pedig 15 százalékkal emelik. A vállalat továbbá egy havi bónuszt is tervez adni teljesítmény alapon, illetve a hétvégére eső nemzeti ünnepnapokat négy extra pihenőnappal kompenzálja majd.

A Vasas Szakszervezet ezt egyértelműen a szakszervezeti nyomásnak tudja be, még ha a Suzuki nem is áll semmilyen tárgyalásban a helyi szakszervezettel. Ahogy Facebook-oldalukon írják:

Amióta a Suzuki gyárban megalakult a szakszervezet, azóta a bérek meredeken emelkednek, ez az összefogás közvetett hatása, a cég ezzel küzd a szerveződés ellen.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke lapunknak megerősítette azt a vélekedést, hogy van összefüggés a szakszervezet megjelenése és a munkáltató elmúlt két évben tapasztalt nagyobb bőkezűsége között.

Szerinte a vállalat valószínűleg azt szeretné elkerülni, hogy a szakszervezet szükségességét érezzék az emberek, ugyanis amióta megjelent a szakszervezet, azóta minden évben rendkívül jó bérfejlesztést hajtottak végre, még 2020-ban, a válság sújtotta időszakban is.

Úgy fogalmazott, „ezt tudják a helyi tagjaink is, hiszen tagságukat továbbra is fenntartják„. Hozzátette: „mi minden esetben örömmel látjuk, hogy ha a munkavállalók számára pozitív fordulatot vesznek a dolgok„.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!