Levelet írt a miniszterelnöknek a VDSZ elnöke. Azt kéri, rendelje el az oltásra behívott munkavállalók fizetett, igazolt távollétet biztosító munkáltatói kötelezettségét – írja a Népszava.

Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke, mivel a szakszervezet működési területén dolgozók jelezték: szabadságot kell kivenniük az oltás miatt. Számos munkahelyen ugyanis a munkáltató rendelkezése értelmében szabadságot kell kérniük azoknak, akiket munkanapon hívnak be oltásra. Ez jelentős hátrányt okoz az oltásban érintett személyeknek – hívta fel a figyelmet levelében a szakszervezeti vezető, aki azt is hangsúlyozta: a VDSZ elkötelezett oltáspárti, és támogatja a lakosság mihamarabbi kellő védettségének elérését.

A VDSZ azt javasolja, hogy az önkéntes véradáshoz hasonlóan a kormány - a Munka törvénykönyve 55. § (1) bekezdés, d. pontja alapján – a rendkívüli jogrend adta lehetőségén keresztül rendelje el az oltásra behívott munkavállalók fizetett, igazolt távollétet biztosító munkáltatói kötelezettségét. Székely Tamás szerint ezzel a megoldással ösztönözni lehetne, hogy a dolgozók mind nagyobb számban vegyenek részt az oltásban. Így ugyanis nem okozna számukra jövedelem-kiesést az oltási időszak, és a családok szabadságnapjainak a száma sem csökkenne.  

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!