Csehországban márciusban és áprilisban 100 százalékra emeli a táppénz összegét a kormányzat. Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter sajtótájékoztatón elmondta, hogy így szeretnék ösztönözni a koronavírussal megfertőzötteket és kontaktjaikat az otthonmaradásra.

A táppénzes ellátás így 40 százalékkal emelkedik az országban ezekre a tavaszi hónapokra. Az intézkedéssel párhuzamosan a 250 fő felett foglalkoztató cégeknél szerdától, az 50 fő felettieknél péntektől kötelezővé teszik a rendszeres koronavírus-tesztelést.

Magyarországon mindeközben egyelőre nem látszik, hogy lenne tervben bármi hasonló intézkedés: február végén a postások szakszervezetei, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ) fordultak levélben a kormányhoz a 100 százalékos táppénz bevezetése érdekében. Az érdekvédelmi szervezetek arról is írtak, hogy miközben a postások közül sokan fokozottan ki vannak téve a koronavírus-fertőzés veszélyének, a munkatársak a mostani nehéz időkben is példamutatóan látják el a közfeladatukat, zökkenőmentesen kiszolgálják az ügyfeleket.

Szintén február végén derült ki az Ökopolisz Alapítvány felméréséből, hogy a szociális dolgozók pusztán 4 százaléka kapott százszázalékos táppénzt, ha megfertőződött a munkahelyén, 46 százalékuk pedig  semmit nem kapott a koronavírus-járvány alatti helytállásáért.

Gyarmati Andrea szociológus január 27-e és február 8-a között, több mint 1300 fős mintán végzett reprezentatív kutatásából lehet tudni azt is, hogy szociális ágazatban dolgozók 28 százaléka esett át február elejéig a koronavírus-fertőzésen. A betegségük ideje alatt vagy semmilyen vagy csak nagyon szerény juttatást kaptak.

A fizetés 60 százalékát nyújtó táppénzen volt 58 százalékuk, több mint ötödük pedig inkább a fizetett szabadságából vett ki napokat, hogy ne veszítse el a bére egy részét.

A kutatásból kiderül, hogy a szociális dolgozók 15 százaléka „hol így, hol úgy oldotta meg a helyzetet”, míg 2,2 százalékuk se bért, se táppénzt nem kapott a karantén alatt, miközben a fizetésük egyébként sem magas.

Nemrég számoltunk be arról is, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a múlt év végén többször is levélben fordult Kásler Miklóshoz a szociális munkások bérkiegészítése érdekében, azokra azonban semmilyen válasz nem érkezett.

A szociális munkások és a postások mellett a tanároknak is küzdeniük kell gyakran a 100 százalékos táppénzért: a kormányzat szerint ugyan minden koronavírusos megbetegedést úgy kell kezelni, hogy azt munka közben kapta el az érintett, a teljes értékű táppénz igénylésének folyamata nem változott:

A jelenlegi rendszerben két lépcsőben kell igényelni a százszázalékos táppénzt a koronavírusos tanároknak (és bármely más szakmában dolgozóknak): első körben megkapják a hatvan százalékos táppénzt, majd a kormányhivatalnál igényelni kell a további negyven százalékot egy másik eljárásban, amiben bizonyítják, hogy munkavégzés során betegedtek meg.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja erről így nyilatkozott tavaly év végén:

Előrelépés, hogy a Miniszterelnökség elismeri, hogy a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedés. Most már csak az eljárás jelent problémát, ami sokszor el sem jut a diagnózisig.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!