Kincses Gyula szerint a Magyar Orvosi Kamarának a jogszabályalkotásban sikerült eredményeket elérnie, az Országos Kórházi Főigazgatósággal az elmúlt időszakban egy aktív partneri kapcsolat alakult ki. Ugyanakkor úgy látja: hiába tűrhetőek a jogszabályok, ha nem megfelelően alkalmazzák őket az intézményekben.

 Kincses Gyula az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: úgy tűnik, az új szerződések esetében a végpontokon, vagyis az intézményekben van komoly baj. Szerinte elég hosszú idő alatt eredményes csatát folytattak a feltételekért, a törvényben megfelelő garanciák voltak - többek között sikerült elérni, hogy a külföldön töltött időt is beszámítsák - vagyis a jogszabályalkotásban sikerült eredményeket elérni, de hiába tűrhetőek a jogszabályok, ha az intézmények nem megfelelően alkalmazzák őket.

A MOK elnöke elmondta, hogy feléjük is érkeznek jelzések fenyegetésekkel kapcsolatban, ezt kikérték maguknak és jelezték a főigazgatóság felé. Szerinte van olyan kolléga, akit azzal zsaroltak meg, ha nem írja alá az új szerződést, nem csak elveszíti az állását, de máshová sem tud majd elmenni dolgozni.

Kincses hangsúlyozta, hogy ez jogilag nem így van, és nem lehet megtenni. Ráadásul mindez öngól lenne, orvosra és nővérre ugyanis szükség van, ráadásul a járványadatok "elég veszélyesen alakulnak".

Kincses Gyula úgy látja, az orvosok nagyobbik fele alá fogja írni a szerződést, többen annál, mint amilyen számokról hallani lehet.

Beszélt arról is, hogy az ügyeleti pótdíj ugyanaz a százalék, ami régen is volt, viszont előfordult, hogy valaki nem a "hivatalos" mértéket kapta - annyiért ugyanis a kórház nem talált volna ügyeletest. Ezért a tényleges, most kialkudott ügyeleti pénz bizonyos szakmákban - mint például a sürgősségi ellátás vagy a traumatológia - magasabb volt, mint a most megemelt bér. Ezzel a problémával a MOK a főigazgatóhoz fordult.

Az aláírási határidővel kapcsolatban annyit sikerült elérniük, hogy péntek helyett hétfőig kell aláírni a dokumentumot.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még orvos hétfőn, az elnök úgy válaszolt: az országos helyzetet tekintve inkább lesz, viszont a vidéki kollégáknak más a helyzete, ezt látni kell. Vidéken ugyanis nem mindenhol van alternatíva, nem tudnak elmenni magánellátásba dolgozni.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!