Már januárban magasabb összegű személyi adókedvezmény jár az adóból – közölte a Pénzügyminisztérium.

A minimálbér összege ugyan csak február 1-jétől emelkedett, a minimálbér összegéhez igazodó adókedvezményeket már januártól a 4 százalékkal megemelt minimálbér alapján kell számítani – közölte a Pénzügyminisztérium. Amikor azonban az adókötelezettségeket állapítják meg, akkor az alacsonyabb, január 1-jén érvényes összeggel kell az egész évben számolni.

A minimálbérhez kötött személyi kedvezmény összege így például már januártól 8050 forintról 8370 forintra emelkedett. A legalább három gyereket nevelő nők munkabére után is a megemelt, 167 400 forint összegű minimálbér értékéig lehet mentesülni a szociális hozzájárulási adó fizetése alól.

Az egyéni vállalkozók pedig olyan kötelezettségeiknél, ahol az adószabály az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegére utal, a január 1-jén hatályos régi minimálbérrel, 161 ezer forinttal számolhatnak. Így például az egyéni vállalkozók szociális hozzájárulási adójának alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka, a korábbi minimálbérrel számolva 181 125 forint.

 

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!