"Idén emelkedhet a reálbérek mértéke, de az osztrák életszínvonal még messze van" - így foglalta össze a keresetekre vonatkozó adatokat és előrejelzéseket az ATV Híradójának nyilatkozó elemző. Bár a minimálbér értéke, 4% alatti infláció esetén elvileg nem csökken, a magyar szakszervezeti szövetség elnöke szerint a forint árfolyamának romlása miatt az emelésekkel együtt is kevesebbet ér majd.

Zöldség, gyümölcs, alapvető élelmiszerek. A szakszervezeti szövetség számításai szerint ezekből idén kevesebb kerül a kosárba, mert a hétfőn kihirdetett, de általuk nem elfogadott 4%-os minimálbér emelés mértéke annyira alacsony, hogy nem fedezi az emelkedő megélhetési költségeket. A szervezet elnöke azt mondja, euróban kifejezve csökken a nettó kereset a legalacsonyabb bérkategóriában. A miniszterelnökséget vezető miniszter elégedett a bérek alakulásával. Gulyás Gergely úgy látja: közel az osztrák életszínvonal.

A K&H vezető elemzője nem holnapra várja a felzárkózást.

Azt azonban hozzátette: 3,4%-os infláció mellett a minimálbér nem fog veszíteni az értékből, más szektorokban pedig akár reálbér-emelkedés is várható. A KSH pénteki jelentése szerint a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 2020 novemberében 438 200 forint volt, ami több mint 8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!