A kiskereskedelmi láncok felénél már eldöntötték, mennyivel emelkednek idén a dolgozói bérek – vagyis a felüknél még nem, azaz a tavalyi bérükért dolgoznak idén az alkalmazottak – derül ki a Népszava összeállításából.

Az Auchannál csak márciustól emelik a béreket, 6 százalék körüli mértékben (munkakörtől, tapasztalattól függően), ez az év egészét tekintve 5 százalék körüli emelésnek felel meg. Nem sokkal több, mint az országos minimálbér-emelés, amely szintén nem év elejétől, hanem csak február elejétől lesz, 4 százaléknyi. Az Auchan belengette a dolgozóknak, hogy a második fél évben további emelés lehet, de ennek feltétele van, a gazdasági célok teljesülése meg az egyéni teljesítmények. Az Auchannál a szakszervezet nem is írta alá a bérmegállapodás, csalódottak némiképp.

Az idén a Sparnál született elsőként megállapodás a béremelésről. Január elején a cég közölte: több mint 13 ezer munkavállalójuknak a garantált bérminimumhoz, illetve a minimálbérhez képest magasabb bért biztosítanak, ezt továbbra is kiegészítik saját hűségprogramjuk elemeivel, és megmarad a 13. havi juttatás is. Az elérhető legalacsonyabb bruttó alapbér a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a próbaidő alatt bruttó 240 ezer, a próbaidő után bruttó 260 ezer forint lett.

A Praktikernél sávos bérfejlesztésről döntöttek, a dolgozók elmondása szerint 6 százaléknál kisebb emelést senki nem kapott, a többség 8 százalékkal többet vihet haza az idén. A Metronál a minap egyeztek meg, itt is a minimálbéremelésnél erőteljesebben nőnek a bérek, ráadásul 14. havi fizetést is kapnak a dolgozók. Pedig a Metro a szálloda és éttermi ágazatban komoly forgalomvisszaesést szenvedett el a koronavírusjárvány miatt – sorolta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vezetője a lapnak. Az OBI-nál még zajlanak a tárgyalások, a Penny-nél és a Tesconál pedig csak most kezdődnek el. Utóbbinál csak márciustól lesz emelés, de ez így volt már tavaly is – írja a lap.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!