Február 12-én kezdi meg a 13. havi nyugdíj kifizetését az államkincstár, külön juttatásként nagyjából 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy kap egy heti plusz juttatást. Novemberben pedig - ha bejönnek a kormány növekedési számításai - jöhet a nyugdíjprémium is - ismertette a terveket Tállai András, a Pénzügyminiszter helyettese.

A banki átutalások február 12-én történnek meg, a postai kézbesítés ezután következik, vagyis nagyjából két hét múlva a címzettek kézhez vehetik az őket megillető summát

- közölte a Magyar Nemzettel a pénzügyminiszter helyettese, aki ismét elmondta, hogy a 13. havi nyugdíj - ami lényegében egy hétnyi plusz kifizetést jelent az idén - négy év múlva kapják meg teljes összegben az idősek. 2021-ben a negyedhavi összeg kifizetése 77-78 milliárd forintos tétel a költségvetésnek.

Viszont Tállai szerint a kormány azzal számol, hogy " ha az idei folyamatok a kormány tervei szerint alakulnak, akkor újra erőteljesen növekedhet a magyar gazdaság, ez pedig kézzelfogható előnyt hozhat az időseknek is." Ugyanis még a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémium lényege, hogy amennyiben a GDP 3,5 százaléknál nagyobb arányban emelkedik a gazdaság, akkor a kormány novemberben prémiumot fizethet a nyugdíjasoknak. A kormány 53,4 milliárd forintot már félretett az év végi nyugdíjprémiumra: ha 2,1 millió nyugdíjra jogosulttal számolunk, akkor ez 26 700 forintos átlagos kifizetésre lehet elegendő.

Jelenleg a novemberi munkaerőpiaci adatok állnak a rendelkezésünkre. Ezek szerint a múlt év végén több mint 140 ezer nyugdíjas dolgozott

- közölte Tállai András annak kapcsán, hogy az ország gazdasági helyzetének javításából az idősek is kiveszik a részüket. A miniszterhelyettes megemlítette, hogy az érték számottevő emelkedést mutat, két évvel korábban ugyanis százezer körül mozgott a dolgozó nyugdíjasok száma. Úgy látja, a növekedésben pozitív szerepet játszott, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatását szjamentessé tették.

Forrás: napi.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!