Megalázó, kicsinyes, filléreskedő alkudozásnak tekintik a 4 százalékos minimálbér-emelést, ehelyett 10 százalékot kellett volna a kormánynak helyből ajánlania – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a Klubrádió műsorában. Egyik oldalon nagyon sok mindenre volt pénz, de pont ott szűkmarkú a kormány, ahol nem kellene – tette hozzá.

Megalázó az idei 4 százalékos minimálbér-emelés a közszféra négy szakszervezete szerint. Az egyik aláíró, a Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnökét, Boros Péternét kérdeztük az Esti gyorsban.

Először is arról, hogy a közalkalmazottak közül kiket érint pontosan az emelés, és igaz-e, hogy az állam a legrosszabb munkaadó. Boros Péterné azt mondta: ez tökéletesen igaz; 300 ezer munkavállalót érint a garantált bérminimum a 600 ezerből, aki a humán közszolgáltatásban dolgozik, tehát bölcsődékben, iskolákban, szociális területen, közigazgatásban. Béralkunak még látszata sincs a közszolgáltatásban – fogalmazott. Megalázó, kicsinyes, filléreskedő alkudozásnak tekintik a 4 százalékos emelést. A pandémia idején nagy formátumú megoldást kellett volna találnia a kormányzatnak, segíteni például azzal (erre javaslatot is tettek), hogy a lehetséges cafeteria-keretet finanszírozhatná az állam valamennyi közszférás dolgozónak. Ezt az érintettek elkölthetnék a turizmus-vendéglátásban, ami jó lenne a versenyszférának is.

Hangsúlyozta: a kiizadt 4 százalék helyett „10 százalékot kellett volna a kormánynak helyből ajánlania”. A környező országokban a kereslet irányába próbálnak forrásokat bevonni, és ebből a gazdaság is jobban jár.

Sokat vontak el az önkormányzatoktól, és ez nagyon rosszkor jött. Ezért is vették be az említett közös közleménybe, hogy a megállapodás nem is szól arról, hogy finanszíroznák az önkormányzatoknak a minimálbér és a garantált bérminimum emelését. Pedig enélkül még ezeket se tudják megvalósítani. Az MKKSZ-t is időről időre megszólítják emiatt.   

Nemcsak önkormányzati dolgozókról van szó, hanem például az óvodai, szociális területről, hiszen egy-egy településen a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. Ez a mostani helyzet nem az elvonást, a csökkentést igényelné, hanem éppen a keresetek növelésére lenne szükség szerinte. Egyik oldalon nagyon elszállt a hiány, nagyon sok mindenre volt pénz, de pont ott szűkmarkú a kormány, ahol nem kellene.

Boros Péterné hozzáfűzte: az érintettek az alacsony keresetüket kénytelenek elsősorban élelmiszerre fordítani, és ott nem 4, hanem még az óvatos becslések szerint is 7-9 százalék az infláció mértéke. Ezért teljességgel elfogadhatatlan ez a négy

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!