Bár a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtökön megígérte, hogy a közalkalmazottak még aznap megkapják novemberi fizetésüket, az egyik pedagógus-szakszervezet szerint ez nem történt meg. Az uniós támogatások sikeres felhasználásáért járó bónusz viszont idejében, még karácsony előtt  megérkezhet a közszféra dolgozóihoz – írja az mno.hu.

Csaknem ezer megbízási szerződéses, óraadó tanár még mindig nem kapta meg a novemberi fizetését – nyilatkozta tegnap a Magyar Nemzetnek Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Elmondása szerint az elmaradt bérek összege 30 ezer forinttól akár 300 ezerig is terjedhet. Példaként említette, hogy van olyan tanintézmény, amelynél az informatikus már több mint fél éve nem kapta meg a járandóságát. A lap azon felvetésére, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtökön azt ígérte, még aznap minden pedagógus, egészségügyi dolgozó megkapja elmaradt juttatását, az érdekvédő úgy reagált: ez egy „gáláns ajánlat", de egyrészt nem tartották be, másrészt azért sem tudnak vele mit kezdeni, mert a kollektív szerződés szerint minden hónap ötödikéig kell kifizetni a béreket. Árva János, a Magyar Köztisztviselői, Közalkalmazotti és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke ugyanakkor arról tájékoztatta a lapot: tudomása szerint 10-ig minden közalkalmazotthoz megérkezett a járandósága.

Szoftverhiba – még mindig?

Baja Ferenc, az MSZP infokommunikációs tagozatának vezetője tegnap azt állította: csaknem százezren nem kapták még meg fizetésük harmadát. A szocialista politikus a Magyar Államkincstár bérszámfejtő szoftverének a hibájára, továbbá közigazgatási-szervezési malőrre és pénzhiányra gyanakszik. A felelősök közé sorolta az államkincstárt felügyelő Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét és Lázár Jánost. Baja felszólította a kormányt, hogy a dolgozók decemberi fizetését a két ünnep között utalja át, mert „ez a humánus és tisztességes".

Ugyanakkor Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója lapunknak azt mondta: a pénzek idejében megérkeztek a kórházakhoz, a probléma az új utalványozási rendszerrel volt, amelyre az átállás rendkívül sok pluszmunkával járt. Egyébként a veszprémi kórházban minden alkalmazott idejében megkapta a bérét – tette hozzá a főigazgató.

Hol az igazság?

A Magyar Államkincstár múlt heti közleményében jelezte: nem ők hibáztak, mivel a december 2-i határidőig átküldték a novemberi főszámfejtést az intézményeknek.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke csütörtökön a Hír TV-nek azt nyilatkozta: Pest megyében a legsúlyosabb a helyzet, ahol szeptember óta nem kaptak fizetést a pedagógusok, és van olyan tanár is van, akinek a nettó 90 ezer forintos bérének csak a felét utalták át. Hangsúlyozta: az ünnepek előtt ez igen nagy feszültséget okoz a kollégái körében, hiszen nem tudnak készülni az ünnepre, vásárolni.

A jutalom idejében jön

Karácsonyra a számlákon lehet annak a jutalomnak a második fele, amit a 2007–2013-as uniós támogatások sikeres felhasználásáért, illetve a 2700 milliárd forint keretösszegű új pályázat kiírásáért kapnak a közszféra dolgozói – tudta meg a Világgazdaság. A több mint kétezer érintett akár plusz nyolchavi fizetést is hazavihet, ami átlagosan 1,3 millió forint. Aki teljesítette a rá vonatkozó részfeladatot, az már a nyáron kapott négyhavi bónuszt, és most decemberben újabb négyhavi jutalom jár neki, ha december 15-ig is sikerült teljesítenie az elvárást. (MN)

Forrás: mno.hu