Az átlagos éves juttatási keret idén 6,6 százalékkal alacsonyabb , mint amit 2020-ban kínáltak a munkáltatók – ez derült ki a cafeteriatrend.hu olvasói között január közepén végzett felmérésből. A nem reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a 2020-ban mért átlagos 273 ezer forintos nettó éves keret idén 257 ezer forintra csökkent, míg bruttó értékre vetítve a tavalyi 371 ezer forintos éves átlagos keret 2021-re 339 ezer forintra mérséklődött – olvasható a Világgazdaságban.

A felmérés szerint a válaszadók 36 százaléka nettó elvű juttatási rendszert alkalmaz, míg 57 százalék bruttó cafeteria kerettel dolgozik, melynél a keretösszeg tartalmazza a juttatásokhoz kapcsolódó költségeket is. A fennmaradó 7 százaléknál vegyes megoldások működnek a közterhek megosztására.

 A válaszadóknál a tavalyi évhez képest jelentősen nőtt azok száma, akik nem adnak vagy 100 ezer forint alatt biztosítanak cafeteria keretet. Míg tavaly 6 százalék nyilatkozott így, addig 2021-re a válaszadók 17 százaléka nyújt ilyen alacsonyabb mértékű juttatási csomagot. Emellett a többi juttatási összegnél jelentősebb változás nem tapasztalható az előző évhez képest. Így a keretösszeg csökkenés főképp annak tudható be, hogy a munkáltatók egy része megszüntette az eddig ilyen formában kínált juttatási csomagját – magyarázta Fata Lászlóa Cafeteria TREND szakértője.

 

Forrás: Világgazdaság

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!