A nők között gyakoribb szakmákban diplomával együtt is jóval alacsonyabb a várható átlagjövedelem. A férfiak által dominált informatikában például 2,1-szer magasabbak a bérek, mint amennyit mondjuk a pedagógusok kapnak.

Bár Magyarországon több nő végzi el az általános iskolát, a férfiakhoz képest feleannyian szereznek szakképesítést – többek között ez olvasható ki a KSH Nők és férfiak Magyarországon című zsebkönyvének adataiból. Bár az elmúlt években az iparban nőtt az igény a női munkavállalókra, a betanított munka alacsonyabb jövedelemmel is jár. Ez azonban nem egyedi – hangsúlyozta a Liga Szakszervezetek elnöke – írja az infostart.hu.

Mészáros Melinda hozzátette, sajnálatosan még azok a nők is, akik esetleg továbbtanulnak és felsőfokú iskolai végzettséget szereznek, olyan oktatási intézményeket választanak, illetve olyan területeken helyezkednek el, amelyek esetében lényegesen alacsonyabb a bérszint, mint ahol a férfiak jelennek meg nagyobb számban. Így például a társadalomtudományi és a műszaki tudományi területek közötti különbség – utóbbi javára – közel kétszeres mértékű átlagkeresetet mutat.

A mai korosztály már egyre inkább szakít azzal az idegenkedéssel, ami korábban távol tartotta a nőket például a műszaki, gazdaságtudományi vagy pénzügyi területektől. De a szakmaválasztás nem kizárólag a férfiak tudatosságát mutathatja.
Igenis, a választás a nők részéről is mutathat egyfajta tudatosságot,

hiszen a gyermekvállalás, a család ellátása mellett elképzelhető, hogy ezeken a területeken azok a kieső évek és időszakok nem okoznak olyan problémát, mint egy olyan gyorsan fejlődő és azonnali oktatást-képzést (is) igénylő területeken, mint a műszaki tudományok – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Hiába van azonban a magyar nőknek nagyobb arányban érettségijük, illetve diplomájuk, mint a férfiaknak,

éppen azokban az ágazatokban alacsonyabbak a bérek, ahol a nők vannak túlsúlyban.

Az oktatásban, a szociális ellátásában és az egészségügyben voltak ugyan előrelépések az elmúlt években, de ezt nagyon kevésnek tartja Mészáros Melinda. Véleménye szerint szemléletváltásra lenne szükség, hogy végre megfelelően, értékként kezeljük azt, hogy az említett területeken olyan szolgáltatásokat veszünk igénybe mindannyian, amelyek nagyon fontosak a hétköznapjainkban.

A Liga elnöke szerin a bérek helyzete nemcsak a munkáltató és a munkavállaló ügye, hanem össztársadalmi probléma. Ma Magyarországon az egyedül élő idősek többsége nő, és korábbi alacsony keresetük miatt éppen nekik kell jóval kevesebb nyugdíjból megélniük.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!