Csak a Magyarország után belépett államok – Bulgária, Románia és Horvátország – állnak rosszabbul az Európai Unióban, mint Magyarország – derül ki az Eurostat tényleges egyéni fogyasztást mérő adataiból. Az egy főre jutó GDP tekintetében viszont már nem mi vagyunk a sereghajtók az EU-25-ök közül, Lettországot például lehagytuk – írja a HVG.

Továbbra is Luxemburg az Európai Unió leggazdagabb tagállama – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentéséből. Vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan Luxemburg vezeti a listát.

Nincs változás abban sem, hogy 2012 és 2013 után tavaly is Bulgária volt az Európai Unió legszegényebb országa, amelynek lemaradása óriási még a középmezőnyhöz képest is.

Magyarország a 25-ök között az utolsó

Magyarország mindkét kategóriában a lista utolsó negyedébe került 68, illetve 63 százalékos eredménnyel – fogalmaz az MTI. Az utolsó negyed némileg enyhe kifejezés, hiszen 28 tagállamból a 25.-ek vagyunk a tényleges egyéni fogyasztás (AIC) tekintetében – derül ki az Eurostat honlapján közzétett adatokból. Utánunk Horvátország, majd Románia és Bulgária következik, tehát akik Magyarországgal egy időben léptek be az unióba, már mind elhúztak mellettünk, ha a háztartások valós jövedelmi helyzetét vizsgáljuk.

Az egy főre jutó GDP ugyan gyakran használatos az országok jóléti szintjének mutatójaként, azonban nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának kifejezésére. Ez utóbbi célra jobban megfelel az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás, azaz az AIC.

Az egy főre vetített GDP-ben egyébként jobban állunk: az előbb felsorolt három ország mellett Lettországot is lehagytuk, Lengyelországgal pedig holtversenyben állunk az EU-átlag 68 százalékát kitevő eredménnyel.

Az elit

Tavaly Luxemburgban az egy főre jutó GDP 266 százaléka volt az uniós átlagnak. Jócskán lemaradva, a második helyen áll Írország, az átlag 134 százalékával. Az utolsó helyezett Bulgáriában ez az arány mindössze 47 százalékot tesz ki.

Összesen 11 tagállamban – Luxemburg és Írország mellett Hollandia (131 százalék), Ausztria (130 százalék), Dánia (125 százalék), Németország (124 százalék), Svédország (123 százalék), Belgium (119 százalék), Finnország (110 százalék), Nagy-Britannia (109 százalék) és Franciaország (107 százalék) – haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó GDP.

Az AIC-mutatót nézve is Luxemburg az első, az EU-s átlag 141 százalékával és Bulgária az utolsó az átlag 51 százalékával. Az átlag fölött tíz ország teljesít: Luxemburg mögött Németország (123 százalék), Ausztria (122 százalék), Dánia (115 százalék), Nagy-Britannia (115 százalék), Belgium (114 százalék), Finnország (114 százalék), Hollandia (113 százalék), Franciaország (112 százalék) és Svédország (111 százalék).

A közép

Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriába ugyancsak 11 ország került be. Megközelítette az átlagot Olaszország (96 százalék) és Spanyolország (91 százalék), majd sorrendben Csehország (85 százalék), Málta (84 százalék), Szlovénia (83 százalék), Ciprus (82 százalék), Portugália (78 százalék), Szlovákia (77 százalék), Észtország (76 százalék) Litvánia (75 százalék) és Görögország (73 százalék) következik.

Az AIC-t, azaz a háztartások fogyasztását tekintve az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriában 12 ország szerepel: Olaszország (98 százalék), Írország (96 százalék), Ciprus (90 százalék), Spanyolország (88 százalék), Görögország (83 százalék), Portugália (83 százalék), Litvánia (81 százalék), Málta (79 százalék), Szlovákia (77 százalék), Csehország (76 százalék), Szlovénia (75 százalék) és Lengyelország (74 százalék).

A sereghajtók

A maradék hat ország közül Lengyelországban és Magyarországon az egy főre jutó GDP egyaránt 68 százaléka volt az uniós átlagnak. A sereghajtó Lettországban 64, Horvátországban 59, Romániában 55, Bulgáriában pedig 47 százalékra rúg ez az arány.

Az AIC-listán a maradék hat ország csoportját Észtország vezeti 68 százalékkal, majd Lettország következik 65 százalékkal, Magyarország 63 százalékkal, Horvátország 60 százalékkal, Románia 57 százalékkal, végül pedig Bulgária 51 százalékkal.

Forrás: HVG