Akik több címen is részesülnek időskori ellátásban, mindnek a negyedét kapják majd automatikusan kézhez. A bankszámlásoknak február 12-én írják jóvá a pénzt.

A 13. havi nyugdíjról és ellátásról részletes tájékoztatót tett közzé az Államkincstár (ez itt olvasható). A plusz pénzre az jogosult, aki a 2020-as év legalább egy napjára, valamint 2021. januárjára öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban vagy mezőgazdasági járadékban részesül.

Tizenharmadik havi ellátást azok a személyek is kapnak, akik olyan rendszeres pénzellátásban részesülnek, amely évente a nyugdíjakkal azonos módon emelkedik. Ilyen például a baleseti, a rokkantsági járadék, a rehabilitációs ellátás, de a házastárs után járó jövedelempótlék is. Ha a jogosultak több ellátásban is részesülnek, a tizenharmadik havi ellátás most aktuális része az együttes összeg alapján jár.

Az idén a 2021 januárjában járó (tehát az inflációval már emelt) ellátások 25 százalékát fizetik ki.Az utalást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2021. február hónapban hivatalból végzi, tehát az ellátásban részesülő személynek külön kérelmet nem kell benyújtania. A bankszámlásoknak külön utalási tételként, de a nyugdíjakkal azonos napon, 2021. február 12-én írják jóvá a pénzt. A postás a 2021. február havi ellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon hozza a kiegészítést, aminek összegét az utalványon a rendszeres havi ellátástól elkülönült sorban tüntetik fel.

Forrás: Azénpénzem

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!