A decemberi bérek januári kifizetését sem tudja egy összegben rendezni a Dunaferr – ez derül Jevgenyij Tankiljevics vezérigazgató-helyettes a dolgozóknak megküldött leveléből, amely Portfolio bitrokába került. 

A portál részleteket idéz a levélből, amelyből kiderül, hogy „az elmúlt hónapok problémái nem oldódtak meg, ezért az ISD Dunaferr pénzügyi lehetőségei egyelőre továbbra sem javultak”. Ez pedig befolyásolja a decemberi bérek januári kifizetését.

A nettó 200 ezer forintot meg nem haladó béreket január 8-ig kifizeti, viszont az ezt meghaladó összegű béreket ezúttal is csak két részletben képes teljesíteni a cég. Az első részlet minden munkavállaló esetében nettó 200 ezer forint lesz, január 8-ig teljesítve. A maradék összeget legkésőbb január 29-ig ígéri a munkáltató.

Ez egyben azt is jelenti, hogy zsinórban negyedik hónapja nem tudja a munka törvénykönyvében foglaltak szerint kifizteni a dolgozókat a vasmű.

A tulajdonos szerint a bérek után fizetendő adókat és járulékokat, valamint a TB-ellátásokat teljesíti a cég, az egészségpénztárhoz való munkáltatói hozzájárulást szintén teljes összegben, az önkéntes nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulását 15100 forintig teljesíti. „A törzsgárda biztosítói járadék kifizetését, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás fennmaradó részét a pénzügyi lehetőségeink függvényében egy későbbi időpontban fogja teljesíteni a munkáltató” – írta. 

Azt is előrevetíti a vezérhelyettes, hogy ha bármilyen pozitív változás lép fel és többletforráshoz jut a cég, akkor azt a még ki nem fizetett bérek és juttatások kifizetésére fogja fordítani.

Tankiljevics most azzal biztatja a dolgozókat, hogy január 21-ére hívták össze az ISD Dunaferr tulajdonát képező Dutrade Zrt. közgyűlését, amely után „szerinte hozzá tudnak férni a jelentős tőketartalékhoz, amit a 90%-ban az ISD Dunaferr tulajdonát képező Dutrade nem kis részben a mi közreműködésünkkel, az évek során felhalmozott”. A közgyűlés után ez a tőke február után minden bérelem pontos és hiánytalan kifizetését teszi majd lehetővé – ígéri.

A Mércén is több alkalommal foglalkoztunk a Dunaferr kálváriájáváal: a bérek fizetését már szeptember óta nem tudja megfelelő módon rendezni a Dunaferr.

Ebben a nehéz helyzetben az érdekvédelmet az is nehezítette, hogy a cég augusztus 14-én felmondta a pluszjuttatásokat biztosító kollektív szerződéseket, október óta pedig nemcsak a fizetésüket, hanem a béren kívüli juttatásaikat is csúsztatva kapják meg a dolgozók. Ezzel a szakszervezetek szerint a cég sorozatosan megsértette a Munka Törvénykönyvét, és folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat. Ahogy azt a Mércén is megírtuk, a Vasas ezért jogi útra terelte az ügyet, a bíróság pedig elmarasztalta a Dunaferrt.

A cégnek szeptember 30. óta nincsenek választott tisztségviselői, valamint felügyelőbizottsága. Ebből kifolyólag folyamatos belső csatározások zajlanak a vezetőségben, miközben a dolgozók bére harmadik hónapja késik. Ráadásul az állandó belharcok akár a társaság kényszertörléséhez is vezethetnek, amely katasztrofális következményekkel járhat a gyár működése szempontjából.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet korábban már a kormányhoz is fordult a Dunai Vasmű munka törvénykönyvet sértő magatartása miatt, eddig hiába.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!