A kedélyeket milliós orvosbérekkel hergelő államtitkári parlamenti kirohanás után érdemes kicsit higgadtabban megnézni a bérjegyzékeket. A több évtizedes múltú szakorvosok örülnek, ha 300 ezer fölött visznek haza, a mentőorvos 270 ezret, de a háziorvos jó, ha 150 ezret keres. Álomfizetések közelről – írja a Népszava.

A biztonságos megélhetésért és betegellátásért küzdő egészségügyi dolgozók harcának a humántárca parlamenti államtitkára egyetlen perc alatt többet ártott hétfői válaszával, mint az ágazat bajainak elkendőzését szolgáló összes kormányzati mesterkedés az utóbbi években. Rétvári Bence kijelentése ugyanis, hogy egy altatóorvos annyit keres, mint az egészségügyi államtitkár, vagyis csaknem egymillió forintot, a közvéleményben úgy cseng le: ha ilyen álomfizetések mellett is kiabálnak, másban sincs igazuk az orvosoknak, ápolóknak.

A bérjegyzékek és vállalkozói, közreműködői szerződések azonban nagyon ritkán rögzítenek ekkora összeget, még a hiányszakmákban dolgozó orvosoknál sem. Az évtizedek óta közalkalmazott szakorvosok bruttó alapbére – maradjunk az elmenekülő altatóorvosok miatt elhíresült Szent Imre Kórház példájánál -, 509 ezer, nettó 333 395 forint, amihez a túlóráknak megfelelően jön további minimum nettó 33 920 forint, ha csak 16 túlórát vállal az illető egy hónapban. Az átlag inkább havi 48-64 óra, amivel már 100 ezer fölé kerül a pluszbevételük. Cserében alig alszanak, alig látják a családjukat. Ezt a 4 ezer forintos túlóradíjjal számolt összegzést az Együtt egészségpolitikusa osztotta meg velünk, de Komáromi Zoltán kiszámolta a botrányos belső állapotairól elhíresült fővárosi kórházban épp novemberben 4800 forintra emelt díjakkal is a túlórák után megszerezhető béreket. Első esetben a minimális 16 ügyeleti óra után 363 475 forintra „ugrott" a szakorvos nettója, a megemelt óradíjjal számolva 369 491 forint lett. A Szent Imre vezetésének közlésére alapozva Rétvári államtitkár által emlegetett 957 ezer forintos összeg is létezik, csak nem nettóban, hanem bruttóban és akkor, ha az orvos 112 túlórát vállal az adott hónapban és így az alapóraszámával együtt 288 órát dolgozik!

Nézzünk szét az egészségügy más területein is, mielőtt elhisszük, hogy milyen jól élnek az orvosaink. Az Országos Mentőszolgálat lapzártánkig csak a bruttó adatokat tudta átküldeni, de így is érezhetőek a nagyságrendek. Győrfi Pál tájékoztatása szerint bruttó 413 ezer forint a mentőorvosok átlagbére, egy mentőtiszt már csak 279 600, a mentőápoló 195 600, míg a mentőgépkocsi-vezető 193 ezer forint nettóját viheti haza havonta. A családi adókedvezmények miatt nem egységesek a levonások, de nagy átlagban ezeknek az összegeknek a 65 százaléka kerül a dolgozó számlájára – egészíti ki a szóvivő.

A kép ennél is rosszabb, ha a háziorvosi jövedelmeket firtatjuk. Komáromi Zoltán - aki maga is háziorvos a főváros XII. kerületében – nettó 150 ezer forintra teszi a vállalkozásból havonta kivehető orvosi részt. A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a vidéki praxisok esetében még ezt is sokallja. Selmeczi Kamill 120-130 ezer forintot tart átlagos nyereségnek, de nem ritka, hogy még ennél is kevesebbel kell beérnie az orvosnak, ha nem akarja veszteségesként elkönyveltetni a cégét, amire azonnal lecsap az adóhatóság. A zalai háziorvos szerint a jövőre beígért 10 milliárd forintos éves alapellátási kiegészítés épp csak arra lesz elegendő, hogy a gyógyszer, kötszer és energiaárak emelkedését kompenzálja.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökének összegzése szerint középfokú végzettségű szakápoló kollégáik nettó 100-120 ezer forintot, míg a főiskolai diplomával dolgozók 150 ezret visznek haza.

Orvosok, ápolók egybehangzó állítása, hogy a hálapénz ugyan még létezik a magyar egészségügyben, de évről-évre kevesebb pénz lapul a borítékokban. Egyre jobban élünk.

Forrás: Népszava