A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján azokat a járulékokat, melyek 2021. január 1-től érvényesek. Ezeket először a januári munkabérek után, azaz február elején kell majd megfizetni - írja az Origo.

A munkavállaló béréből társadalombiztosítási járulék címén levonandó adónem tavaly július 1 óta nem változott. A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény alapján idén is a 2020. július 1-jétől érvényben lévő mértéket,AZAZ 18,5 SZÁZALÉKOT KELL FIZETNI TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉK CÍMÉN A BRUTTÓ MUNKABÉR UTÁN,mely tavaly nyár óta már tartalmazza a korábbi nyugdíjjárulékot is.

Azonban a nyugdíjjárulék megmaradt azokban az esetekben, ahol nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni. Ilyen adóalanyok az álláskeresési támogatásban részesülő személyek és az egyházi jogi személyekkel egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személyek. Az ő esetükben a nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék, mely egyébként ebben az évben ugyancsak megegyezik a tavaly július 1-i összevonás előtti mértékkel.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK ÖSSZEGE HAVI 8000 FORINTRA (NAPI 270 FORINTRA) NŐTT 2021. JANUÁR 1-JÉTŐL.

Az adóhatóság honlapján közzétett járulékok mellett a munkavállalók béréből15 SZÁZALÉKOS SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓTis le kell vonni a bruttó bérre vetítve.

A munkáltatóknak szintén változatlanok a bérköltségei idén, így a munkavállaló számára kifizetett bruttó bér után szociális hozzájárulási adó címén 15,5 százalékos, szakképzési hozzájárulás címén pedig 1,5 százalékos mértékű összeget kell befizetnie.

A FENTI KÖZTERHEK AZ ÁLTALÁNOS ADÓZÁS SZERINTIEK.

A speciális adózást választók közterhei (például kata, kiva, ekho stb. adóalanyok esetében) részben vagy egészben kiváltják a fentieket.

Forrás: Origo

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!