Ma ült össze idén utoljára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy tárgyaljon a 2021-es minimálbérről. A tárgyaláson nem született megállapodás – írja a Portfolio.

 Nem született megállapodás a 2021-es minimálbérről a VKF mai ülésén. A felek abban állapodtak meg, hogy a tárgyalások januárban folytatódnak. Ha januárban sikerül megegyezni, akkor az év elejétől (visszamenőleg) hatályos lehet az új minimálbér és a garantált bérminimum is.

A munkaadói oldal tartotta magát ahhoz, hogy 3%-kal emelkedjen a minimálbér 2021-ben. Azt javasolták, hogy a minimálbér 166 ezer forintra emelkedjen, míg a garantált bérminimum 217 ezerre nőjön. A cégek a koronavírus miatti válság nyomán úgy vélik, hogy ennél nagyobb emelésre nincs lehetőség.

Ezzel szemben a munkavállalói oldal 5-6,5% közötti minimálbér-emelést szeretett volna elérni, amiből nem engedtek. Érvelésük szerint az infláció várhatóan legalább 3%-os lesz, de meg is haladhatja azt, így a bérek vásárlóértéke csökkenne a munkaadók javaslatával. Ebbe nem egyeztek bele.

Az ülésen résztvevő egyik delegált azt mondta a Portfolio-nak: teljesen megmerevedtek az álláspontok, senki sem szeretne engedni, ilyen utoljára a Bokros-csomag időszakában volt.

A kormánynak megvan most az elméleti lehetősége arra, hogy megegyezés hiányában önhatalmúlag eldöntse, hogy hány forint legyen 2021-ben a minimálbér, de a kormány is inkább kompromisszumot szeretne elérni a felek között. 

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!