Óriási jelentőségű és előremutató az Alföldvíz Zrt. számára biztosított állami támogatás, amely a cég biztonságos működését és a munkabérek fejlesztését egyaránt segíti – nyilatkozta hírportálunknak Fürjes József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VKDSZ) elnöke – írja a beol.hu.

Mint arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk, a kormányzat döntése értelmében a cég 600 millió forintos állami támogatást kapott, aminek köszönhetően október 1-től, visszamenőlegesen 12 százalékos béremelést hajtanak végre a társaságnál. Emellett az Alföldvíznek jövőre az eddiginél mintegy 500 millió forinttal kevesebb közműadót kell fizetnie, ami stabilabbá teszi a zrt. gazdasági helyzetét.– Közel egyéves, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztériummal folytatott egyeztetési folyamat eredményeként született meg a kabinet döntése, amely nagyban hozzájárul az Alföldvíz hosszútávú működéséhez, a munkahelyek megmaradásához, valamint a szolgáltatások zökkenőmentes biztosításához – értékelte a támogatás jelentőségét a VKDSZ elnöke. – A cég szakemberei által működtetett ivóvíz-ellátás és szennyvíz-szolgáltatás a térség számára kulcsfontosságú.

Fürjes József kiemelte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerepét a kedvező döntések megszületésében. – Nagyon lényeges volt, hogy egy fontos helyi közéleti szereplő azonnal átlátta a folyamatokat, az érveket, és felkarolta a kérdést. Munkája nagyban hozzájárult a sikeres tárgyalásokhoz – hangsúlyozta VKDSZ elnöke.

Az érdekvédelmi vezető hozzátette: az ágazati és a munkavállalói érdekeket folyamatosan magas szinten és bölcsen képviselő helyi szakszervezet komoly szakmaisággal vett részt a megbeszéléseken, és igyekeztek a kölcsönös érdekek mentén megfogalmazni javaslataikat, elképzeléseiket, véleményüket, elősegítve ezzel a helyzet megoldását.

– Egyszerre dolgoztunk a munkabérek növekedéséért és a cég helyzetének megnyugtató rendezéséért – fogalmazott a szakszervezeti vezető. Kérdésünkre elmondta, azoknál az állami társaságoknál, amelyeknél már életbe lépett a cégeken belüli hároméves bérmegállapodás, lényegesen csökkent az elvándorlás. Az Alföldvíz Zrt.-nél is abban bíznak, hogy ilyen hatása is lesz az említett bérfejlesztésnek. – A fenntartható foglalkoztatás nagyon lényeges, hiszen a speciális szaktudással rendelkező szakembereket nem lehet egyik napról a másikra pótolni. Célunk, hogy öt év múlva elérhessük az energiaszektorban biztosított fizetéseket – fogalmazott Fürjes József. Összegzésként nyomatékosította, az Alföldvíz Zrt. állami támogatása nemcsak egy egyszerű segítségnyújtás, hanem az egész víziközmű ágazat jövőjét is meghatározó, előremutató, fontos lépés.

Forrás: beol.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!