A UX studiónál dolgozók nemcsak egymás fizetésére látnak rá, de meg tudják nézni, hogy munkaadójuk mennyit kaszál az ügyfeleiken, sőt még a cég bankszámláján lévő összeget is pontosan tudják – írja a HVG.

A mobil és webes felületekre felhasználó élményt fejlesztő UX studiónál fél éve álltak át a transzparens működésre, azóta nincsen feszültség abból, hogy ki miért keres többet vagy kevesebbet. „Amikor korábban meséltem ismerősöknek, hogy mire készülök, többen hülyének néztek és nem tartották jó ötletnek, de a cégnél ez egy magától értetődő lépésnek tűnt" – írja a UX studio blogján Pásztor Dávid, alapító.

A cég célja, hogy területén a régió legjobbjává váljon, ami kemény munkát igényel, ez azonban Pásztor szerint bizalom nélkül nem megy, márpedig hogyan bízhatnának egymásban, amíg titkaik vannak egymás előtt és nem látnak egymás zsebébe. Az alapító az elmúlt fél év tapasztalatait szedte pontokba:

Mindenkivel egyeztessen, mielőtt belevág

Mielőtt lerántották a leplet a fizetésekről, Pásztor mindenkivel egyenként leült: „az emberek nem szeretnek ilyen érzékeny témákról beszélni mások előtt, de privátban mindenki szívesen elmondja a véleményét." Miután mindenkivel egyeztetett, már tisztában volt az emberei preferenciáival és motivációival.

Az embereknek szüksége van pénzügyi oktatásra

Nem elég egyszerűen lerántani a leplet, fontos, hogy az emberek megértsék, hogy működnek a cég pénzügyei. Ezért egy órás beszélgetés során elmagyarázták a pénzügyi folyamatokat, amíg mindenki meg nem értette pontosan a cég működését.

A „mindenki azonos bért kap" nem pálya

„Azt gondoltam, hogy egy kis csapatnál, ahol mindenki ugyanazért a célért küzd, és ugyanannyit tesz bele, ugyanazt a fizetést is kell kapniuk, de kiderült, hogy az elvárások mások." – vallja be Pásztor, aki szerint főleg a legtöbbet keresőknek volt probléma, hogy nem látták, mi a következő lépcső. Ezért egy könnyen átlátható növekedési tervre van szükség, amiből látják, hogyan növekszik a cég, és ebből ők hogyan részesednek, különben könnyen úgy érezhetik, hogy nem fejlődnek a cégben.

Szembesülnek a munkaerő-piac szabályaival

A fizetések közti különbségeket jellemzően a magasabb rang alapján várták el, de az egyeztetések alapján rá kellett döbbenniük, hogy egy másik tényező is van: a szakma. „Sokaknak meglepő volt, hogy egy velük azonos szinten lévő, de más területen dolgozó munkatársat másképpen honorálunk" – írja az ötletgazda, aki szerint akkor szembesültek a munkaerőpiac olyan szabályaival, minthogy a nehezen helyettesíthető kolléga több pénzt visz haza.

A transzparens működéséhez végül mindössze egy munkatárs bérét kellett kicsit megemelni, hogy mindenki rossz érzés nélkül vállalja a fizetését mások előtt. A lépés nem csak a bizalmat növelte a cégen belül, de jó eszköz a tech szakmában egyébként is aktuális téma, a nemek közti bérkülönbségek felszámolására, hiszen mindenki tisztában van egymás fizetésével, ami kompetencia, nem pedig nemek alapján lett megállapítva.

Forrás: HVG