A tankerület leveléből arra lehet következtetni, hogy a pedagógusok esetében nem is tartják „életszerűnek”, hogy a munkahelyükön kaphatják el a vírust – olvasható a Népszavában.

 „Életszerűen” a koronavírussal fertőzött személyekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók, mentősök, stb. – esetében képzelhető el, hogy a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősül, vagyis az a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki – olvasható abban a lapunk birtokába került tájékoztatólevélben, amelyet a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatója küldött ki az iskoláknak.

 A levél a táppénzzel kapcsolatos kérdéseket igyekszik megválaszolni; a jelenlegi szabályok szerint 100 százalékos táppénzt csak az kaphat, aki bizonyítottan a munkahelyén betegedett meg. Az érdekvédelmi szervezetek hónapok óta kérik, hogy a koronavírussal fertőzött pedagógusok megbetegedését automatikusan kezeljék munkahelyi megbetegedésként, s bár több ígéretet is kaptak a kormány képviselőitől – legutóbb Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől – a jogi háttér kidolgozására, eddig nem történt előrelépés az ügyben.

Sőt a tankerület leveléből arra lehet következtetni, hogy a pedagógusok esetében nem is tartják „életszerűnek”, hogy a munkahelyükön kaphatják el a vírust. Kerestük a Mezőkövesdi Tankerületi Központot, de cikkünk írásáig nem kaptunk tájékoztatást. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor viszont vérlázítónak nevezte a tankerület levelét.

– Az egészségügyi dolgozók mellett a szociális szférában és az oktatásban dolgozók esetében teljesen életszerű, hogy az esetek legalább 90 százalékában a munkahelyükön betegszenek meg – állítja az érdekvédő. Hozzátette: a múlt héten indult csoportos tesztelésben sok tanár azért nem vett részt, mert attól tartanak, ha kiderül, hogy fertőzöttek, 60 százalékos táppénzre kerülnek, egy 40 százalékos bevételkiesést pedig nem tudnak vállalni, különösen karácsony előtt. Gosztonyi Gábor hangsúlyozta, továbbra is arra várnak, hogy a kormány betartsa az ígéretét és rendezze a táppénzek ügyét.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!