A gyors béremelkedés közepette elemzők arról írnak, hogy a keresetek számításánál a teljes munkaidősök keresetét veszik figyelembe, ami felfelé torzítja a statisztikát, tekintettel arra, hogy a foglalkoztatás leginkább az átlagosnál alacsonyabb bejelentett jövedelmet biztosító szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban csökkent, illetve hogy inkább az alacsonyabb végzettségű, alacsonyabb termelékenységű munkaerő került leépítésre vagy részmunkaidős foglalkoztatásba – írja a Portfolio.

 Szeptemberben a bruttó átlagkereset 392 300 forint volt, 8,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, írja a KSH. A bértömeg ennél bizonyára sokkal szerényebben alakul, ez az adat ugyanis csak a teljes munkaidős foglalkoztatottakra vonatkozik.

A keresetek növekedése szeptember az előző havival megegyező ütemű volt, attól csak minimális mértékben maradt el, igaz, hogy ez a mérték a korábbi hónapokban mértnél alacsonyabb. A keresetek növekedési üteme az inflációt továbbra is érdemben meghaladja, a vállalkozásoknál pedig nagyobb mértékű volt, mint a költségvetési szférában

- írja kommentárjában Regős Gábor, a Századvég közgazdásza.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a keresetek számításánál a teljes munkaidősök keresetét veszik figyelembe, ami felfelé torzítja a statisztikát, tekintettel arra, hogy a foglalkoztatás leginkább az átlagosnál alacsonyabb bejelentett jövedelmet biztosító szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban csökkent, illetve hogy inkább az alacsonyabb végzettségű, alacsonyabb termelékenységű munkaerő került leépítésre vagy részmunkaidős foglalkoztatásba - mutatott rá Regős.

Regős kiemelte: a következő hónap nagyban meghatározza majd a 2021-es bérfolyamatok alakulását, hiszen meg kell állapodni a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emelésének mértékéről. A jelen gazdasági helyzetben az elmúlt években megszokott mértékű, jelentős emelés nem várható, de fontos cél, hogy az emelés mértéke legalább az inflációt elérje, vagy meghaladja, valamint hogy a vállalatok is ki tudják gazdálkodni.

A vállalati szférában fennmaradt az augusztusihoz hasonló, 9,8 százalékos emelkedés a keresetekben, miközben az alkalmazásban állók létszáma szeptemberben még emelkedni tudott. Átlag feletti növekedést mutatott az építőipari bérezés, valamint a szakmai, tudományos tevékenység területe. A legnagyobb ágazatokban, így a kereskedelemben és a feldolgozóiparban az átlaggal megegyező volt a bérdinamika. A költségvetési szférában az egészségügyi ellátás területén kifutott a tavalyi bérrendezés hatása, így csupán 3 százalékkal nőttek a bérek. Ezzel szemben az oktatásban folytatódott a bérrendezés, így továbbra is kétszámjegyű a növekedés. Összességében a költségvetési szférában csupán 6,5 százalékkal növekedtek a keresetek, ami a legalacsonyabb érték 2019 áprilisa óta

- foglalja össze Virovácz Péter, az ING Bank közgazdásza.

"Előre tekintve most a legfontosabb kérdés, hogy vajon sikerül-e a feleknek megállapodni a 2021. évi minimálbérben. Továbbá feszültséget szülhet a korábbi bérmegállapodásban foglalt 6 százalékos reálbérnövekedés témaköre is, amely egy ilyen válság hatására kevésbé tűnik reális elvárásnak. Komoly feszültséget szülhet továbbá, hogy ezek az ajánlások és megállapodások nem veszik figyelembe azt sem, hogy az egyes ágazatok eltérő mértékben viselik a válság terheit" - mutat rá Virovácz.

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!