Amíg a tavalyi év elején egy borsodi munkás átlagosan 112 ezer forinttal keresett kevesebbet egy budapestinél, addig az idei esztendő első félévében ez a különbség már a 126 ezer forintot is meghaladta. A Népszava cikke.

 Mivel ebben a helyzetben kulcsfontosságúnak tartja az állami példamutatást, Badányi Lajos a miskolci Velünk a Város frakció jobbikos tagja kezdeményezte, hogy az állam többségi tulajdonában levő vállalatoknál kötelezően hajtsanak végre bérrendezést, ami kiegyenlíti ezeket a különbségeket. Javasolta a Munka Törvénykönyvének kiegészítését az alábbiakkal:

Az állam többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek esetében a munkaerő-piaci viszonyok figyelembevétele nem eredményezheti azt, hogy ugyanazért a munkáért az azonos munkakört ellátó munkavállalók tekintetében eltérő munkabér kerüljön megállapításra az ország különböző régióiban.

Szavai szerint az állam többségi tulajdonában lévő vállalatok is hátrányosan különböztetik meg az ország keleti felében élőket, amikor ugyanazért a munkáért alacsonyabb munkabért fizetnek, mint az ország nyugati részében, ráadásul ez a jövedelmi különbség évről évre nő. Szerinte a különbség több tízezer forint is lehet.

A Velünk a Város frakciója támogatta az előterjesztést, amit megküldtek az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is – jelentette be egy tegnap miskolci sajtótájékoztatón Badány Lajos. Ugyanitt Jakab Péter, a Jobbik elnöke közölte: írásbeli kérdést tett fel a kormánynak arról, hajlandó-e támogatni a miskolci önkormányzat kérését, s akarják-e érdemben segíteni a bérek felzárkóztatását ott, ahol a bérszínvonal jelentősen elmarad nemcsak a fővárositól, hanem az országos átlagtól is.

Hozzátette: Orbán Viktor épp most készül megvétózni azt az uniós mentőcsomagot, amely 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adna Magyarországnak, annak a garanciának a feltételével, hogy ez a pénz valóban eljut az érintettekhez.

- Ha ezt az összeget nem a kormány, hanem az önkormányzatok kapnák, akkor Miskolcnak nagyjából 40 milliárd forint pluszbevétele lenne, amiből már lehetne válságot kezelni, gazdaságot élénkíteni, béreket emelni, de a vétóval ennek a lehetőségét is elveszik a várostól

- tette hozzá a jobbikos országgyűlési képviselő.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!